Περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τους ασφαλισμένους πλέον στο ΙΚΑ

11.4.15


Έχω γράψει πολλές φορές για την άλυτη μαθηματική εξίσωση της χώρας που περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό συνταξιούχων, έναν εξίσου μεγάλο αριθμό ανέργων και έναν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό εργαζομένων.

Δυστυχώς, η κατάσταση κάθε μήνα όλο και χειροτερεύει, ιδιαίτερα όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο παρελθόν, περιφρονώντας το μέλλον και αδιαφορώντας για το παρόν.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό ρεπορτάζ του Capital.gr:
Περισσότερες είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου οι οποίοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις πληρώνουν. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», τον Ιανουάριο του 2015 δόθηκαν 1.851.424 συντάξεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Αύγουστο του 2014 (δηλ. ένα εξόχως καλό μήνα για την απασχόληση στην Ελλάδα), οι ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου ανέρχονταν σε 1.785.741. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι κατά 65.683 λιγότεροι από τις συντάξεις τις οποίες πληρώνουν, με τη συνδρομή βεβαίως του κρατικού προϋπολογισμού.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να κατανοήσει ότι όταν ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας είναι μικρότερος από τον αριθμό των συνταξιούχων, τότε το ασφαλιστικό σύστημα μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί, όση δημιουργική ασάφεια κι αν κανείς επιστρατεύσει.

Ο χρόνος στο ρολόι της ωρολογιακής βόμβας τελειώνει.

3 σχόλια:

 1. Κατά το Στρατούλη, το Σκουρλέτη, το Βούτση, τον Κατρούγκαλο και τα άλλα τα παιδιά μπορεί και παρά μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους όρους το ασφαλιστικό. Θα βάλουν λίγους ακόμα φόρους και μετά λίγους ακόμα μέχρι να μη μείνει ούτε δείγμα επιχείρησης στη χώρα. Μετά θα μας πουν ότι για όλα φταίει το ευρώ στο οποίο δεν έπρεπε να μπούμε το 2000 -άρα υπεύθυνος είναι ο Σημίτης- ή ο καπιταλισμός ή η ΕΕ που είναι νεοφιλελεύθερη ή όλα αυτά από λίγο. Είναι βέβαιο ότι οι ψεκασμένοι αυτής της χώρας που αριθμούνται σε ποσοστό άνω του 60% (βλ πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου Μακεδονίας) θα το πιστέψουν και εξαιρετικά πιθανό να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τη "πρώτη φορά αριστερά μαζί με την ακροδεξιά" κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη να κάνω μια ερώτηση.... Επειδή το διαβάζω συνέχεια ότι οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους που πληρώνουν τις συντάξεις των συνταξιούχων... Οι συντάξεις των συνταξιούχων δεν προέρχονται από τις εισφορές των ιδίων για όσα χρόνια εργάζονταν ; Τι πάει να πει περιμένουμε από τον εργαζόμενο να πληρώσει την σύνταξη του συνταξιούχου ; Απίστευτος ρατσισμός απέναντι σε όλους τους συνταξιούχους που "κάθονται και δεν προσφέρουν τίποτα και παίρνουν τα λεφτά των νέων και εργαζόμενων"...

  Η σύνταξη υποτίθεται ότι είναι ήδη πληρωμένη από τις εισφορές που έδινε ο συνταξιούχος για τα χρόνια που εργαζόταν.... Τώρα αν οι διοικήσεις τόσα χρόνια έπαιρναν τις εισφορές και αντί να τις διαχειρίζονται σωστά ώστε να αυξάνονται, τις εξαφάνιζαν δε φταιεί ο εργαζόμενος - συνταξιούχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εύλογο το ερώτημα και ουδείς τολμάει να το θίξει. Έχω όμως την εξής άποψη: πρώτον, οι εισφορές των νυν συνταξιούχων σπάνια αντιστοιχούν στις συντάξεις και στα εφάπαξ που έλαβαν. Έχω πάμπολλα παραδείγματα στο περιβάλλον μου που με ελάχιστες εισφορές έλαβαν αστρονομικά εφάπαξ και μεγάλες συντάξεις, οι περισσότερες μάλιστα πρόωρες. Αυτοί δε που συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρές ηλικίες συνέχισαν να εργάζονται βγάζοντας "μαύρα" αποστερώντας έτσι και θέσεις εργασίας από νέους και φορολογικά έσοδα από το κράτος. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα ταμεία που συσσώρευσαν τεράστια ποσά τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, λεηλατήθηκαν αγρίως με τα χρηματιστήρια, τις επενδύσεις αποθεματικών στα δομημένα ομόλογα και το τελειωτικό χτύπημα ήταν το psi. Θα περίμενε κανείς να γίνει μια σοβαρή έρευνα γύρω από αυτό το θέμα. Σε άλλες χώρες οι διοικήσεις των ταμείων θα αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όμως, το μόνο που ενδιαφέρει τ'αρπακτικά της πολιτικής, είναι η νομή των ιματίων μας, όσο φτωχά κι αν είναι αυτά. Μόλις γίνει το ρεσάλτο στην εξουσία ξεχνούν τις υποσχέσεις και πέφτουν με τα μούτρα στη μπίζνα. Και η παρούσα κυβέρνηση που ήρθε υποτίθεται δίχως βαρίδια από το παρελθόν, αποδεικνύεται μια από τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή