Πρωτοφανές: Το Υπ.Παιδείας υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη και τροποποιεί το νόμο για τα ΑΕΙ ως αντισυνταγματικό!

19.4.15


Διαβάζοντας τις πάντα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις της καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάσως Κιντή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρόσεξα κάτι που μου είχε διαφύγει, το οποίο αποτελεί μείζον πολιτικό και θεσμικό θέμα.

Όπως σημειώνει η κ. Κιντή, το Υπ.Παιδείας υπό τον Αριστείδη Μπαλτά υποκαθιστά το Συμβούλιο της Επικρατείας και, ενάντια σε πρόσφατη απόφασή του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίνει αυθαίρετα τι από το νόμο Διαμαντοπούλου είναι αντισυνταγματικό.

Παραθέτω τα επίμαχα σημεία από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:
-Το σχέδιο νόμου, ως μεταβατικό πλαίσιο, δεν επιλύει συνολικά τα θέματα πουαφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά παρεμβαίνει ειδικά στα θέματα που παραβίασαντο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και δημιούργησαν σοβαρέςδυσλειτουργίες στην ακαδημαϊκή λειτουργία. (...) Το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο υποβάλλεται στη Βουλή προς ψήφιση, επιχειρεί να αποκαταστήσει μείζονα ζητήματα στην ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία όπως οι έννοιες του αυτοδιοίκητου, της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι..που παραβιάστηκαν κατάφωρα από τους νόμους 4009/2011, 4076/2012 και τιςτροποποιήσεις τους. 
-Αντίστοιχα, κατατίθενται και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των ιδιωτικώνσχολείων. Το σκεπτικό του ΥΠΟΠΑΙΘ ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η μετατροπή πολλώνιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε οιονεί φροντιστήρια ακυρώνει τη συνταγματικάπροστατευόμενη αποστολή τους ως χώρων παροχής δημόσιου αγαθού.
Οι ιδεοληψίες του κ. Μπαλτά ο οποίος μάχεται την αριστεία και θεωρεί ότι η τεχνολογία αποξενώνει τον εκπαιδευτικό από τους μαθητές είναι γνωστές και αποδεικνύονται ήδη επικίνδυνες. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους ανεκδιήγητους Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο, ο κ. Μπαλτάς έχει κάθε δικαίωμα να αποτελειώσει την προσπάθεια μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στα δημόσια ΑΕΙ με τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Δεν έχει όμως δικαίωμα να κρίνει μόνος του τι είναι συνταγματικό και τι όχι, πόσο μάλλον όταν πολύ πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Διαμαντοπούλου, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχε καταθέσει σχεδόν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ας γράψουν στην αιτιολογική έκθεση ότι καταργούν τις διάφορες διατάξεις επειδή μάχονται τον διεθνή καπιταλισμό. Θα μοιάζει λιγότερο γελοίο από το να ισχυρίζονται ότι μονομερώς υπερασπίζονται το Σύνταγμα.