Η συγκινητική ιστορία της νεαρής Σύριας που αρίστευσε διαβάζοντας με ένα φανάρι σε καταυλισμό προσφύγων

1.8.15


Διανύουμε ήδη τον πέμπτο χρόνο της πολυμέτωπης σύρραξης στο έδαφος της Συρίας και εκατομμύριο Σύριοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες, κυρίως γειτονικές.

Στον καταυλισμό προσφύγων του Zaatari στην Ιορδανία κατοικούν εδώ και τρία χρόνια 81.500 Σύριοι πρόσφυγες. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της ελληνικής απογραφής του 2011, αν υπήρχε ένας τέτοιος καταυλισμός στην Ελλάδα, θα αποτελούσε τη 8η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αμέσως μετά την πόλη των Ιωαννίνων των 89.061 κατοίκων.

Τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 50% του συγκεκριμένου πληθυσμού ενώ στο Zaatari ζουν και 9.500 νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-24 ετών. Από τους τελευταίους, μόλις το 1.6% κατάφερε να αποφοιτήσει από κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, γι' αυτό και η ιστορία της 19χρονης Alaa είναι κάτι παραπάνω ξεχωριστή.

Διαβάζοντας υπό το φως ενός φαναριού, η Alaa ολοκλήρωσε το πρώτο έτος των σπουδών της στη σχολή Αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου al-Bayt με το μεγαλύτερο βαθμό στο τμήμα της και τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό για το ακαδημαϊκό έτος σε ολόκληρο το ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Mafraq της Ιορδανίας.

H ιστορία της Alaa κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με υποτροφία της οποίας η νεαρή Σύρια συνεχίζει τις σπουδές της και την οποία επιθυμεί τώρα να παραχωρήσει υπέρ της αδερφής της η οποία επίσης φιλοδοξεί να γίνει δεκτή στο Πανεπιστήμιο.

Αντί επιλόγου, η ίδια η Alaa αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση): Όσο η κρίση συνεχίζεται, δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορεί η διεθνής κοινότητα να παρέχει στον τεράστιο αριθμό των προσφύγων καταφύγιο και φαγητό. Αν μπορούμε τουλάχιστον να διαθέτουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχουμε μια πιθανότητα να γίνουμε αυτάρκεις και να φροντίσουμε μόνοι μας για το μέλλον μας...

Photo Credit: UNHCR/ C. Dummore