Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης, γιατί συνεργάζεται με την ψεκασμένη Ακροδεξιά;

26.9.15


Εντυπωσιακά γρήγορο και σαφές είναι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μια συνέντευξη του Νίκου Παππά σήμερα στα ΝΕΑ είναι μάλλον ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος:
Η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά τις φωτιές που άναψε στο Μαξίμου η περιπέτεια με τον Δημήτρη Καμμένο λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παππάς δείχνει προς την κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη, υπαινισσόμενος ωστόσο ότι και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να οριοθετήσει τις σχέσεις του με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. «Αν αυτό συμβεί θα είναι ένα καλό σήμα» επισημαίνει.
Το άνοιγμα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης.
Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης. Πράγματι όμως, το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται πλέον από την Κεντροαριστερά και ιστορικά αποτελεί τον κορμό του εκλογικού ακροατηρίου της δημοκρατικής παράταξης.

Το ερώτημα όμως προς το Νίκο Παππά είναι ένα και μοναδικό: γιατί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Τι δουλειά έχει η δημοκρατική παράταξη με ένα ακροδεξιό μόρφωμα; Πώς βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών;