H ρητορική περί παλιού/νέου αθωώνει τους πολίτες από τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες τους

6.9.15


Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη γραμμή παλιό/νέο στην προεκλογική του καμπάνια, εκτιμώντας βάσιμα ότι παραμένει πιο ελκυστική επιλογή από τα φθαρμένα υλικά της Νέας Δημοκρατίας που κρύβονται πίσω από τον συμπαθή Μεϊμαράκη.

Χθες, σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε χαρακτηριστικά «το παλιό, το σάπιο, το τοξικό που έχτιζαν εκείνοι σαράντα χρόνια, εμείς, ο λαός και η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα καταφέρουμε να το εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της πατρίδας».

Θα μπορούσε θεωρητικά να συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα με μια όμως σημαντική διαφοροποίηση. Το παλιό, το σάπιο και το τοξικό δεν τον έχτιζαν σαράντα χρόνια «εκείνοι». Δεν εκλέχθηκαν βουλευτές με βία και νοθεία, δεν βγήκαν με τα τανκς στους δρόμους.

Το παλιό, το σάπιο και το τοξικό το έχτισαν μαζί με τον ελληνικό λαό ο οποίος τους ήξερε πολύ καλά και τους υπερψήφιζε, καταψηφίζοντας όλους όσους κατά καιρούς τους είπαν δυσάρεστες αλήθειες.

Αν είναι το νέο να χτιστεί στη λογική του ότι ο σοφός λαός δεν έφταιξε ποτέ, προτιμώ το παλιό, που τουλάχιστον μοιάζει να έχει μάθει και κάτι από τα παθήματα του.