Καμίνης για το προσφυγικό: Ενισχύονται οι πιο ακραίοι κύκλοι, απούσα η Αστυνομία, δεν βοηθάει η κυβέρνηση

30.9.15


Σκληρή γλώσσα εναντίον της αδράνειας όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξαπέλυσε σήμερα ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, εξηγώντας ότι η δημοτική αρχή καλείται συχνά να κάνει τη δουλειά άλλων.

Να τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο στο ΒΗΜΑ Fm:
Χθες το βράδυ, στην πλατεία Βικτωρίας, συνεπλάκησαν 400 άνθρωποι και η Αστυνομία έκανε 15 λεπτά να εμφανιστεί. Το καταλαβαίνουμε αυτή τη στιγμή ότι παίζουμε το παιχνίδι των πιο ακραίων κύκλων; Δεν είναι θέμα αμέλειας, είναι θέμα συστηματικής απουσίας (της Αστυνομίας). Το καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια χώρα, όπου ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και τελικά έχει βρεθεί μόνος του ο δήμος Αθηναίων και οι κάτοικοι της πόλης να πολεμάνε;
Και πάλι τους λέω: σας διαθέτω χώρο, αλλά και αυτό δεν χρειάζεται, γιατί έχετε άδεια στρατόπεδα. Σας βάζω την υποδομή σε σκηνές, σε τουαλέτες. Θα αναλάβουμε και μεγάλο μέρος της τροφοδοσίας. Βρείτε μας χώρο, ο οποίος υπάρχει. Αυτό λέω εγώ. Τον χώρο να υποδείξουν, να αδειάσει η πλατεία Βικτωρίας και η περιοχή γύρω. Αυτό όμως είναι προϋπόθεση πια. Ο δήμος θα θέσει χώρο υπό την προϋπόθεση - και μπορώ να σας πω υπό την αυτονόητη προϋπόθεση - ότι δεν θα υπάρχει αυτό το αίσχος σε μια γειτονιά της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο και τους κατοίκους, το είπα και με τους καταστηματάρχες ειδικότερα, τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποφέρει εκεί πέρα: ο δήμος προτίθεται να λάβει μέτρα σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, να τους ανακουφίσει, να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά. Ο δήμος κάνει τη δουλειά του. Να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Και μάλιστα δεν είναι κάτι παροδικό. Να την κάνουν έγκαιρα γιατί είναι θέμα των επομένων μηνών, μη πω ετών. Και δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να μην εμφανίζεται συντονισμένη, αποφασισμένη και θα έλεγα, δυστυχώς, να εμφανίζεται σε μια κατάσταση στεγανών. Βλέπω μια πλήρη στεγανοποίηση εδώ πέρα του υπουργείου του κ. Καμμένου. Που είναι τα στρατόπεδα που θα θέσουν; Τι λένε στους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας; Ότι μακριά από τον στρατό το πρόβλημα και ας είναι στους πολίτες; Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός είναι στον ΟΗΕ. Θα σας έλεγα ότι, αντί να μιλάει για το χρέος, που το βασικό είναι η ανάπτυξη, για το προσφυγικό πρέπει να μιλήσει. Και εκεί να απαιτήσει την αλληλεγγύη τη διεθνή και της Ευρώπης. Το προσφυγικό είναι το μεγάλο μας θέμα αυτή τη στιγμή.