Μουζάλας: Το να αγαπάς τους πρόσφυγες νεκρούς είναι εύκολο, ζωντανούς είναι το δύσκολο

30.9.15


Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τη συνάντηση με Γ. Καμίνη, την αποσυμφόρηση της πλατείας Βικτωρίας και νέες δομές φιλοξενίας:

Πέρα από τις νέες δομές που ετοιμάζουμε, στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα, κάνουμε μια πολύ έντονη προσπάθεια να ανακουφίσουμε τώρα την πλατεία Βικτωρίας. Έχουμε ετοιμάσει έναν σχεδιασμό όπου θα φιλοξενούνται κυρίως οικογένειες σε δομές λίγων ημερών. Πιστεύουμε ότι σε μερικές ημέρες θα υπάρχει μια πολύ αισθητή ανακούφιση στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτό είναι το πλάνο μας και πιστεύω θα το καταφέρουμε».

Για δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο Λαύριο και το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που αντιδρά σε αυτό:

«Όλοι στην αρχή αντιδρούν, οι δημότες αντιδρούν. Το να αγαπάς τους πρόσφυγες νεκρούς είναι εύκολο, ζωντανούς είναι δύσκολο. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους δήμους και τους δημότες. Παρόλα αυτά, από τους δημότες υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλληλεγγύη. Το κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο χρειάζεται ένα μήνα για να γίνει. Πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο το οποίο θα απαλλάσσει πολύ γρήγορα από το υπερβολικό βάρος τις γειτονιές και τα νησιά ή όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε... Είδαμε να γίνεται αυτό, για παράδειγμα, στο Ταε Κβον Ντο...».

Δημοσιογράφος: Αληθεύει ότι έχετε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ανοίξουν κάποια εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, είτε κάποια που υπολειτουργούν και δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια;

Γ. Μουζάλας: «Όχι, δεν αληθεύει. Μέχρι στιγμής έχουμε μια συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το θέμα δεν είναι μόνο τι μας δίνει κάποιος, αλλά και εάν αυτά που μας δίνει, μας κάνουν...».

Δημοσιογράφος: Προφανώς για να απευθύνετε σχετικό αίτημα, θα έχει γίνει και κάποια προεργασία...

Γ. Μουζάλας: «Μιλάτε για να βγάλετε μια είδηση. Για να σας πω ότι εμείς ζητάμε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μας δίνει...».

Δημοσιογράφος: Είναι πολύ έλασσον αυτή τη στιγμή το εάν θα βγάλω ή όχι είδηση. Δεν με γνωρίζετε και προσωπικά δεν με αφορά καθόλου. Προσπαθώ να ρωτήσω τι ακριβώς θα γίνει, για να συνεννοηθούμε...

Γ. Μουζάλας: «Σας είπα ότι παράλληλα με τις μόνιμες δομές, φτιάχνουμε συστήματα, έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, να το αποσυμφορήσουμε. Σιγά – σιγά, το πετυχαίνουμε και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επιτυχία. Από εκεί και πέρα, και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, το ζήτημα κάποιες φορές είναι ότι μας δίνουν χώρους που ενδεχομένως δεν μας κάνουν και αυτούς που ζητάμε εμείς, δεν μας τους δίνουν... Έτσι προχωρούν αυτά τα πράγματα».

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά:

«Δεν υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα νησιά. Υπάρχουν τα κέντρα πρώτης καταγραφής. Θα γίνει και στην Κω αυτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο, κάμπτονται οι αντιστάσεις, η κρίση μας κάνει σοφότερους...».