Οι δικαιολογίες των δημοσκόπων είναι πιο αστείες κι από τις μετρήσεις τους

21.9.15


Για ακόμα μια φορά, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων της χώρας απέτυχαν παταγωδώς να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, συντρίβοντας κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας.

Από χθες ακούω διάφορες αστείες δικαιολογίες από τους υπεύθυνους των εταιρειών. Άλλοι λένε ότι τελικά δεν φταίει το δείγμα αλλά ο τρόπος που το αναλύουν, άλλοι λένε ότι δεν έπεσαν και τόσο έξω γιατί είχαν δώσει πολύ μεγάλο εύρος στα ποσοστά των προβλέψεων τους και φυσικά υπάρχουν και οι πιο προκλητικοί που κατηγορούν για όλα τους...πολίτες που ψεύδονται.

Θα καθόμουν να συζητήσω όλα τα παραπάνω μόνο αν είχα προσγειωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σήμερα. Η Αθήνα είναι μικρό χωριό και όλα τα κόμματα και όλα τα ΜΜΕ γνωρίζουν διαχρονικά τι ακριβώς συμβαίνει, μιας και το πρόβλημα είναι σχετικά παλιό, παρά τη σημερινή έξαρση του.

Υπήρξε ή δεν υπήρξε εταιρεία σε αυτές τις εκλογές που έδωσε σημαντικά διαφοροποιημένα αποτελέσματα στην εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται σε σχέση με αυτά που έδωσε στο κανάλι με το οποίο συνεργάζεται μετά από 2-3 μέρες; Γιατί εδώ και 1,5 χρόνο όλα τα λάθη γίνονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το Ποτάμι στην κάλπη λαμβάνει μόνιμα χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν πάντα μεγαλύτερο;

Τέλος, γιατί τα ΜΜΕ συνεργάζονται επαγγελματικά συνεχώς με τις ίδιες εταιρείες παρά την εκκωφαντική αποτυχία τους; Πού αλλού στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνει αυτό; Πώς γίνεται και δεν υπάρχουν εμπορικές και οικονομικές συνέπειες για όλες αυτές τις εταιρείες; Δεν είναι λίγο παράδοξο;