Κέρδισε πράγματι τόσα πολλά η Τουρκία από την Ε.Ε για το προσφυγικό;

2.12.15

Συνεχίζοντας από εκεί που είχαν μείνει μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν με υστερικό τρόπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό.

H αλήθεια βέβαια είναι ελαφρώς διαφορετική. Σε άρθρο του στο Liberal.gr, o Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι επισκέπτης καθηγητής στo Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει τα εξής:
Τί πήρε η Τουρκία από ένα παζάρι που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες και κορυφώθηκε με την Συμφωνία των Βρυξελλών;
Πρώτον, μία επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής της προοπτικής με μία ελάχιστης σημασίας απόφαση να ανοίξει ένα κεφάλαιο. Το ίδιο θα ισχυριζόμουν ακόμη και αν άνοιγαν δέκα. Ας προσέλθει η Άγκυρα να συζητήσει την εναρμόνιση της τουρκικής νομισματικής πολιτικής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο!
Δεύτερον, μία πρόβλεψη (όχι δέσμευση) για κατάργηση της βίζας Σένγκεν για του Τούρκους πολίτες από τον Οκτώβριο του 2016. Ας ανησυχεί για αυτό η Γερμανίδα Καγκελλάριος, ο Γάλλος Πρόεδρος και οι πολιτικές ηγεσίες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αγαίου και όχι μόνο, μάλλον ακούγεται ευχάριστα. Και σε κάθε περίπτωση αυτή η πρόβλεψη τελεί υπό την αίρεση της εφαρμογής από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής.
Τρίτον, οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την συμφωνία της Άγκυρας να περιορίσει δραστικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τα 3 δισεκατομμύρια που θα εκταμιεύσει η ΕΕ είναι μικρό αντίτιμο. Το ζήτημα είναι αν η Άγκυρα θα υλοποιήσει την δέσμευσή της. Αν και είναι νωρίς, θα έλεγα ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Όμως η Ένωση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Ξαναθυμίζω, ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή «φιλοξενεί» σχεδόν 2.000.000 απελπισμένους και η ΕΕ έδωσε 3 δισεκατομμύρια. Η δήλωση και για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον είναι τόσο αόριστη που για όσους έχουν ελάχιστη εξοικείωση με τα δημοσιονομικά της Ένωσης μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει. Και εν πάσει περιπτώσει, ας ανταποκριθεί η Τουρκία και βλέπουμε.
Το μόνο, λοιπόν που πήρε η Άγκυρα είναι μια δήλωση αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής της προοπτικής, μια θεσμική διαδικασία συνόδων κορυφής και μερικές θερμές δηλώσεις. Ήταν αναμενόμενο ότι Ευρώπη και Τουρκία θα χαρακτήριζαν την συμφωνία ιστορική. Οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Τουρκίας είναι γεμάτες «ιστορικού χαρακτήρα» συμφωνίες. 
Ολόκληρο το άρθρο.