Φάρμακα για τον καρκίνο εξαφανίστηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία κι εμφανίστηκαν στο εξωτερικό!

15.2.16


Φάρμακα υψηλού κόστους, όπως ογκολογικά, τα οποία έχουν προμηθευτεί δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας και έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καταλήγουν να «κυκλοφορούν» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αγορές της Ευρώπης!

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία προορίζονται για ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία και έχουν επιβαρύνει του «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς του ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, πανάκριβα φάρμακα εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων και... επανεμφανίζονται στο εξωτερικό. Η διαδρομή που ακολουθούν αλλά και τα χέρια που αλλάζουν, μέχρι να επαναπροωθηθούν προς πώληση, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστα!

Για το θέμα, έχει ήδη παρέμβει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, το οποίο έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» τη διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε όλα τα νοσοκομεία. Ελεγκτές μάλιστα πραγματοποιούν έκτακτους επιτόπιους ελέγχους, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Ελένης Πετροπούλου στην Ημερησία. Να φταίει άραγε η...Μέρκελ και γι'αυτό;