Στο ύψος των περιστάσεων η Μέρκελ: Όχι φράχτης στα σύνορα ΠΓΔM-Ελλάδας, όχι μικρότερη Σένγκεν

16.2.16


Η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δεύτερα στην Stuttgarter Zeitung. Δήλωσε επίσης αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», σχολίασε.

Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε ότι η Αθήνα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.

Αναλυτικά στη Ναυτεμπορική. Η Άγκελα Μέρκελ παραδίδει μαθήματα ηγεσίας στη διαχειρίση του προσφυγικού κι αποδεικνύει ξανά ότι δεν είναι το τέρας που κάποιοι έλεγαν. Μπορεί να μην διαθέτει το επικοινωνιακό χάρισμα προηγούμενων Ευρωπαίων ηγετών αλλά στα δύσκολα στέκεται πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα είχε απογίνει η Ευρώπη αν στη θέση της ήταν ο Σόιμπλε ή κάποιος άλλος ακραίος του CDU.