Σχεδόν 10 χρόνια μετά: Αποζημίωση 450.000 ευρώ για την υπόθεση «ζαρντινιέρα»

7.2.16


Σχεδόν 10 χρόνια μετά την περιβόητη υπόθεση της «ζαρντινιέρας», η Δικαιοσύνη έκοψε το... τιμολόγιο που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο για τα «λουλούδια» της ΕΛ.ΑΣ. που στις 17/11/06 στη Θεσσαλονίκη σάπισαν στο ξύλο τον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου.

Η «εντελώς υπερβολική» και «αδικαιολόγητη» κατά τη Δικαιοσύνη αστυνομική βία, όπως αποτυπώθηκε στο σώμα και το πρόσωπο του 24χρονου τότε σπουδαστή ΙΕΚ, αξιολογήθηκε δικαστικά ως «κατάχρηση εξουσίας» και παράνομη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων. Γι' αυτό κρίθηκε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο 34χρονος πλέον, προσδιορίζοντάς την στα 300.000 ευρώ (αναμένεται να προσεγγίσει τα 450.000 με τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009).

Αναλυτικά στο Έθνος.

Η είδηση μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, κυρίως γιατί έχουμε συνηθίσει στο να καθυστερεί τόσο πολύ η απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, είναι τρομακτικό που χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια για να εξασφαλιστεί δικαστικά το αυτονόητο.