Ο μεγάλος καλεί, ο μικρός παρακαλεί

19.3.16


Η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει με συνέπεια να επιδιώκει την ένωση του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου και σιγά-σιγά αρχίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να απαντούν στο κάλεσμα της, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Με χθεσινή επιστολή του, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι «νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να αναλογιστεί ότι με πολλές επιλογές του, σκιάζει το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς».

Ανήκω κι εγώ σε εκείνους που κάποια στιγμή πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει μια κεντροαριστερή στροφή, εκτιμώντας βέβαια ότι αυτό θα είχε αξία να συμβεί πριν έρθει στην εξουσία καθώς μετά ποτέ και κανένα κόμμα δεν ασχολείται με την ιδεολογική του ταυτότητα, εστιάζοντας στη νομή της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έκανε τις επιλογές τους και δεν καταλαβαίνω γιατί προσωπικότητες όπως ο κ. Παπανδρέου αδυνατούν να το αποδεχθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ανήλικος και για να αγκαλιάζεται ξανά και ξανά με τον Πάνο Καμμένο, κάτι παραπάνω θα ξέρει, όπως και όταν φλερτάρει με τον τυχοδιώκτη Βασίλη Λεβέντη.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια το μεγάλο κόμμα κι αν επιθυμεί να αλλάξει ρότα, θα πρέπει να αναλάβει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν μπορεί ένα μικρότερο κόμμα συνεχώς να παρακαλάει ένα μεγαλύτερο κόμμα να συνεργαστούν. Είναι παράδοξο και ανούσιο.