Ο πρωθυπουργός του Καναδά υπέρ των...ελλειμμάτων: Ώρα για δημόσιες δαπάνες!

19.3.16


Σε ρόλο υποστηρικτή του κεϊνσιανισμού για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζεται ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, απευθύνοντας έκκληση στους ομολόγους του σε όλον τον κόσμο να εστιάσουν περισσότερο στις δημόσιες δαπάνες, παρά στη νομισματική πολιτική.

Η επιλογή αυτή, κατά τον κ. Τριντό, είναι αναγκαία για να κινητοποιηθεί η οικονομία, εθνική και παγκόσμια. Ο ίδιος, πάντως, και η κυβέρνησή του καταρτίζουν επί τούτου έναν προϋπολογισμό που θα είναι ελλειμματικός.

Σε συνέντευξή του, η οποία κάλυψε ευρεία γκάμα θεμάτων, ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε τη μείζονα σημασία των δαπανών σε έργα υποδομής και των μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης. «Το μήνυμά μου σε άλλους πολιτικούς ηγέτες είναι να μην παγιδευτούν στη σκέψη ότι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσον», τόνισε.

Η εμφάνιση του Τζάστιν Τριντό στην πολιτική σκηνή και η υπέρ των ελλειμμάτων τοποθέτησή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα πρέσβευε και εφάρμοζε ο προκάτοχός του Στέφεν Χάρπερ. Στο ίδιο στρατόπεδο της λιτότητας περιλαμβάνονται και οι ηγέτες της Γερμανίας και Βρετανίας Αγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι εντός του G7 συχνά έρχονταν σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναλυτικά στην Καθημερινή.