Πώς χώρεσε στην Καθημερινή ο χαρακτηρισμός "πιθηκόμορφος Κινέζος" για τον Ai Weiwei;

14.4.16


Έχω σημειώσει κατά το παρελθόν ότι θεωρώ την Καθημερινή την πιο σοβαρή εφημερίδα της χώρας, με την κυριακάτικη έκδοση της να αποτελεί συνήθως κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία.

Από ένα μέσο που τόσο εκτιμώ έχω απαιτήσεις και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η αρχισυνταξία της εφημερίδας επέτρεψε σε έναν αρθρογράφο της να χρησιμοποιήσει εκφράσεις χρυσαυγιτικης αισθητικής.

Συγκεκριμένα, στο χθεσινό άρθρο του ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραψε:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα συναντηθούν στη Λέσβο για να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η συμβολική αξία της χειρονομίας είναι μάλλον προφανής. Μέσα στους πληθυσμούς αυτούς συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλοι εξόριστοι του φανατικού Ισλάμ, θύματα της Τζιχάντ, η οποία απειλεί με εξόντωση ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και θεωρεί τον χριστιανισμό εχθρό της. Επιτέλους, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες αποκτά τη σοβαρότητα που της αρμόζει, αν σκεφθείτε ότι μέχρι στιγμής την κοινότητα του δυτικού κόσμου εκπροσώπησε το μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί, κοντά και ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer.

Ο χαρακτηρισμός προφανώς αφορά τον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη Ai Weiwei που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στη Λέσβο αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το κρίσιμο είναι ότι αφορά έναν άνθρωπο, οποίος κι αν είναι αυτός.

Μιας και η Καθημερινή υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλαδας, καλό θα ήταν να αντιδράσει με τον τρόπο που θα αντιδρούσε ένα σοβαρό δυτικό μέσο, ξεκινώντας με μία συγγνώμη στους αναγνώστες της.