Πριν καταλήξει στο ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο Σταθάκης κάποτε πρότεινε κούρεμα 100-120 δισ. ευρώ

6.4.16


Χωρίς κάποια αξιολογική κρίση ή κάποιο εκτενές σχόλιο, παραθέτω τέσσερις δηλώσεις του Γιώργου του Σταθάκη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

5 Απριλίου 2016 (In.gr): Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022, ενώ μετά θα χρειαστούν νέες συζητήσεις, δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου.

23 Ιανουαρίου 2014 (Ναυτεμπορική): Το «κούρεμα» επιβάλλεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι «επάχθειας» και αυτό είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις.

1 Φεβρουαρίου 2013 (Συνέντευξη στο Ποντίκι): Το αναγκαίο «κούρεμα» του χρέους ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είχε αποτιμηθεί από τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ στα 120 δισ., και στο μέγεθος αυτό συγκλίνουν πλέον επίσημα και το ΔΝΤ και αρκετοί διεθνείς φορείς. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έγινε το «έμμεσο» κούρεμα των 40 δισ. ευρώ. Αναπόφευκτα θα προκύψει νέο, της τάξης των 80 δισ. - εάν μάλιστα καθυστερήσει η απόφαση, πιθανόν να είναι και μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ το «κούρεμα» θα είναι η τρίτη κατά σειρά αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.

5 Σεπτεμβρίου 2012 (ΒΗΜΑ FM): «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που εξετάζει οκτώ σενάρια για το δημόσιο χρέος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο με ένα από αυτό, μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Για να βγούνε τα νούμερα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους κατά 100-120 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι  η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ κι όχι σε απόλυτους αριθμούς.