Κινητοποίηση από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου

10.6.16


Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε ειδική συνεδρίαση σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπέβαλαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή, Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Ποτάμι) υπέβαλαν το σχετικό αίτημα καταθέτοντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ αναφέρουν ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας.

Μάλιστα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ «περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα» έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 20 Μαΐου 2016, ακόμα εκκρεμεί.

Αναλυτικά στο ΒΗΜΑ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ουσιαστική πρωτοβουλία. Τέτοιου είδους συγκροτημένες αντιπολιτευτικές κινήσεις χρειάζεται ο τόπος, πόσο μάλλον απέναντι σε μια κυβέρνηση Πολάκηδων.