Παπαχελάς: Χρειάζεται υπομονή, να μην φάει τον Κυριάκο η καμαρίλα της Ν.Δ

6.6.16


Στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε χθες για ακόμα μια φορά, μέσω της στήλης του στην Καθημερινή, ο Αλέξης Παπαχελάς και νομίζω ότι οι συστάσεις του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απολύτως ορθές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαχελάς αναφέρει:

Η Ν.Δ. –και ο κ. Μητσοτάκης– θέλει χρόνο για να ωριμάσει, να δέσει ως ομάδα και να εκμοντερνιστεί. Σήμερα το κόμμα είναι ένα θολό μείγμα του παλαιού φαύλου πολιτικού συστήματος και κάτι καινούργιου που δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Και, επίσης, λάθη γίνονται, όπως στην περίπτωση της αποχώρησης από τη Βουλή τις προάλλες.

Η χώρα χρειάζεται μια καλή αντιπολίτευση όσο και μια καλή κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προετοιμασμένος για το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει. Το θέμα είναι πώς θα φτάσει έως εκεί, πώς θα ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό, το φθαρμένο και το καινούργιο, με πολλές ύαινες να περιμένουν με αγωνία πότε θα πέσει από το σχοινί στο οποίο ισορροπεί. Εχει δείξει ότι διαθέτει υπομονή και τολμάει όταν πρέπει. Ο κίνδυνος να τον ρουφήξει η καμαρίλα ενός κομματικού μικρόκοσμου είναι πάντοτε υπαρκτός και πρέπει να αποφευχθεί. Τώρα έχει χρόνο μπροστά του. Η οργή του κόσμου με την κυβέρνηση θα κλιμακωθεί το φθινόπωρο.

«Πελάτες» θα υπάρχουν άφθονοι για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν χρειάζονται βιασύνες και ακρότητες. Ο κόσμος θέλει να δει ότι κάποιος έχει τους ανθρώπους, τη συνταγή, την επίγνωση των προβλημάτων του μέσου και του αδύναμου πολίτη, για να μπορέσει να κυβερνήσει. Θα χρειασθούν συναισθηματικά και πολιτικά δύσκολες ρήξεις και τόλμη για να πεισθούν οι οργισμένοι και ασύλληπτα δύσπιστοι «πελάτες», πρώτον, να σκεφθούν τη Ν.Δ. ως λύση και, δεύτερον, και καθόλου αυτονόητο, να σηκωθούν από τον καναπέ τους όταν και όποτε έλθει η ώρα.