«Το ελληνικό κράτος έχει ένα παραδοσιακό έρωτα με την καπνοβιομηχανία»

8.6.16


«Το δικό μας κράτος δεν έχει πάρει ποτέ σκληρές αποφάσεις διότι έχει έναν παραδοσιακό έρωτα με την καπνοβιομηχανία και το δηλώνω χωρίς περιστροφές.

Εχω μιλήσει σχεδόν με όλους τους Ελληνες πολιτικούς που έχουν αναλάβει πόστα σε θέματα δημόσιας υγείας. Στα λόγια είναι μαζί μου, στις πράξεις όχι. Από πρωθυπουργούς πιο πρόθυμοι να κάνουν κάτι ήταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου. Από υπουργούς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδειξαν πραγματική αποφασιστικότητα και πυγμή για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος εν τέλει δεν εφαρμόζεται.

Και αναρωτιέμαι πώς θα εφαρμοστεί όταν ο ίδιος ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Πολάκης καπνίζει δημοσίως μέσα στο υπουργείο; Είναι εντελώς απαράδεκτο. Οχι μόνον δεν έχει κάνει το παραμικρό για την πάταξη του καπνίσματος αλλά υπεραμύνεται της βλαβερής αυτής εξάρτησης. Δίνει το παράδειγμα! Και δεν είναι ο μόνος! Βουλευτές καπνίζουν μέσα στη Βουλή, στρατηγοί μέσα στα στρατόπεδα ακόμα και στα νοσοκομεία γιατροί κάνουν το ίδιο.

Μα είναι εικόνα την οποία εισπράττει ο μέσος Ελληνας για τους κανόνες της δημόσιας ζωής, για το πρότυπο της ηγεσίας; Ακούω συχνά ότι αν εφαρμοζόταν ο αντικαπνιστικός νόμος τότε όλοι οι συμπολίτες μας θα έπρεπε να έχουν από πίσω τους έναν αστυνομικό για να συμμορφωθούν. Δεν ισχύει καθόλου. Ακόμα και οι Τούρκοι εφήρμοσαν τον νόμο διότι υπήρξε πολιτική βούληση»

Μια πολύ ωραία συνέντευξη του πνευμονολόγου Παναγιώτη Μπεχράκη στην Καθημερινή.