Καμίνης: Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των προσφύγων καταλαμβάνοντας άναρχα κτίρια στις πόλεις

30.7.16


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε χθες ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πετρόπουλο.

-Για τη σύλληψη υπαλλήλου της πολεοδομίας του δήμου που κατηγορείται για χρηματισμό

Η σύλληψη έγινε χθες. Η σύλληψη αφορούσε ιδιώτη ο οποίος πήρε σημαδεμένα χρήματα και φέρεται να είναι, λέω φέρεται διαρκώς γιατί βρισκόμαστε στο στάδιο της προανάκρισης, φέρεται να είναι συνεννοημένος με υπάλληλο της πολεοδομίας. Ήλθε μια πολίτης προ ημερών στο γραφείο μου, μου είπε ότι της ζητούσαν χρήματα για κάτι που δεν έπρεπε να της ζητήσουν, και αμέσως την έφερα σε επαφή με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Από την εκπομπή σας αυτή τη στιγμή απευθύνω έκκληση σε οποιονδήποτε πολίτη θεωρεί ότι του ζητούν παράνομα χρήματα από το δήμο Αθηναίων, να έρχεται σε επαφή με το γραφείο μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχω κάνει αυτό, να φέρω πολίτη σε επαφή με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Και δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι υποψίες μου ότι υπήρχε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας υπάλληλος ο οποίος συναλλασσόταν με ιδιώτη μηχανικό.

-Για την πρωτοβουλία του σχετικά με τις καταλήψεις κτιρίων

Πρόκειται για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός δεν είναι ακριβής, αλλά πιστεύω ότι αν λέγαμε γύρω στα είκοσι κτίρια στην Αθήνα. Είναι γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων αλλά και γύρω από την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και της Ομόνοιας, ξενοδοχεία κ.λ.π. Είναι οι παλιές καταλήψεις κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά τώρα η "νέα γενιά", ας την πούμε έτσι, καταλήψεων για στέγαση προσφύγων και μεταναστών. Οι περισσότερες είναι οι παλιές.

Είδα και τις δηλώσεις του Γ. Μπουτάρη χθες, συμφωνώ απολύτως μαζί του. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών και των συνθηκών διαβίωσής τους, καταλαμβάνοντας άναρχα κτίρια στις πόλεις μας. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, πάρα πολύ συχνά οι πρόσφυγες ειδικά δεν φιλοξενούνται σε συνθήκες αξιοπρεπείς, π.χ. στο Ελληνικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να πηγαίνει να ανοίγει ένα κτίριο ενός ιδιώτη ή του δημοσίου, να μπαίνει μέσα και χωρίς νερό, ηλεκτρικό, χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς υποδομή, τίποτα, να βάζει μέσα ανθρώπους. Και ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ο δήμος αναλαμβάνει, σε συνεννόηση με τους καταληψίες, να φιλοξενήσει πρόσφυγες και να τους εντάξει στο πρόγραμμα προσωρινής στέγασης  των Ηνωμένων Εθνών. Προσφερόμαστε, τους ανθρώπους αυτούς, να στους στεγάσουμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες.