Αποζημίωση-μαμούθ σε οικογένεια θύματος της τραγωδίας στη Marfin λόγω ευθυνών της τράπεζας

24.9.16


«Ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου».

Αυτό είναι το σκεπτικό του δικαστηρίου το οποίο επιδίκασε - προ μερικών μηνών - αποζημίωση 1.825.000 ευρώ (η οποία με τις προσαυξήσεις φτάνει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ) από την εν λόγω Τράπεζα, στην οικογένεια ενός εκ των θυμάτων, αλλά και 19 υπαλλήλους που εγκλωβίστηκαν στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν φαίνεται να έχουν ακόμη καταβληθεί, αφού υπάρχει σχετική εκκρεμής διαδικασία στον Αρειο Πάγο.

«Το Βήμα» παρουσιάζει μια δεύτερη πτυχή της υπόθεσης του εμπρησμού του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου από ομάδα αντιεξουσιαστών το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια πορείας για το «πρώτο» Μνημόνιο, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο των υπαλλήλων Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Μετά από σειρά αναβολών και άλλων κωλυμάτων ξεκίνησε προ μερικών ημερών στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Αθήνας η δίκη δύο ατόμων από τον αναρχικό χώρο που κατηγορούνται για τον εμπρησμό της τράπεζας αλλά και την επίθεση σε απέναντι βιβλιοπωλείο. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ομως αυτή η υπόθεση, πέρα από τις προφανείς ευθύνες των οποιωνδήποτε δραστών της επίθεσης που έριξαν βόμβες μολότοφ στο τραπεζικό κατάστημα και ύστερα φέρεται να αδιαφόρησαν για τις εκκλήσεις τους, έχει δικαστικές πλευρές που είναι σε εξέλιξη για άλλες ευθύνες, εκτός των ευθυνών για τον θάνατο των τριών ανθρώπων.

Αυτές αφορούν τις μεγάλες ευθύνες στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου υποκαταστήματος σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλείας και το οποίο, σύμφωνα με νεότερες δικαστικές αποφάσεις, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην τραγωδία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Πώς είναι δυνατόν να διεξήχθει μια όλοκληρη τέτοια δίκη στην Ελλάδα και να μην έγραψε κανένας δημοσιογράφος ούτε μια λέξη; Σε τι χώρα ζούμε;