Πόρισμα-φωτιά: Σαν μια μεγάλη κυβερνητική πιστωτική κάρτα μοιάζει να λειτουργούσε η Τράπεζα Αττικής

24.9.16


Περισσότερα από τριάντα σοβαρά ευρήματα - ανεπάρκειες περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πόρισμα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank που παραδόθηκε στη Βουλή.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη διοικητική και επιχειρηματική λειτουργία της τράπεζας, τη διαχείριση των κινδύνων, τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό περίπου 85 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου (681 εκατ. ευρώ) εξετάζεται από την Κομισιόν και είναι πιθανό να απορριφθεί ως κρατική ενίσχυση γιατί αφορά τη συμμετοχή οργανισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Πρόκειται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που τοποθέτησε 9,9 εκατ. ευρώ, την ΕΥΔΑΠ (20 εκατ.) καθώς και το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ (55 εκατ. ευρώ) όπου υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, συνταξιούχων και συνδικαλιστών ότι η συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση της Attica Bank έγινε ύστερα από καθοδήγηση και πιέσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Επιπλέον, στα κεφάλαια της αύξησης έχουν εντοπιστεί 65 εκατ. ευρώ που προέρχονται από δάνεια που έχει δώσει η ίδια η τράπεζα σε επιχειρηματίες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση (κάτι που έχει γίνει και σε άλλες τράπεζες).

Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις. Επιπροσθέτως ο δανεισμός διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιστοληπτικής αξιολογήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, ένα βήμα πριν από το οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, το διάστημα από 31.12.2014 έως 31.03.2016 η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων –κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους– άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Το αναλυτικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή. Νομίζω ότι το θέμα είναι αρκετά σoβαρό και κακώς κάποιοι το θίγουν μόνο ως προς την οικογένεια Καλογρίτσα. Μάλλον το όνειρο μιας κάποιας πολιτικής κανονικότητας απομακρύνεται...