Μόνο στην Ελλάδα κάποιοι πιστεύουν ότι η ρύθμιση χρέους πλησιάζει, αδιαφορία στις Βρυξέλλες

24.10.16


Ακόμα μια ελληνική κυβέρνηση της κρίσης που βλέπει τον πολιτικό της χρόνο να τελειώνει, υπόσχεται στους πολίτες ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, ελπίζοντας ότι ξανά θα βρεθούν κορόιδα που θα την πιστέψουν.

Η αλήθεια είναι ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται απολύτως καμία προοπτική ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Για την ακρίβεια, μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ καταλαμβάνει τόσο χώρο η σχετική συζήτηση και στα ξένα ΜΜΕ οι όποιες αναφορές γίνονται με αφορμή τις διάφορες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων.

Για το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να με καλύπτει απόλυτα μια πρόσφατη δήλωση της Μαριέττας Γιαννάκου:
Ακούστε, πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος, το οποίο είχαν υποσχεθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012. Δεν βλέπω, όμως, να είναι οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως, τόσο ένθερμοι οπαδοί. Διότι θεωρούν, και κυρίως οι βουλευτές όλων των πλευρών σε πολλές χώρες, ότι έχουν ήδη δοθεί πολλά στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα. Επίσης, ακούω ορισμένους να υπαινίσσονται να γίνει κάτι για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Βέβαια, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της. Νομίζω ότι θα αργήσει αυτό για το χρέος. Μακάρι να γίνει νωρίτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα αργήσει και δεν θα είναι κάτι πολύ ισχυρό. Θα είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη χαμηλά και θα είναι και μια επιμήκυνση των αποδόσεων. 'Αρα, η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει, διότι πρέπει τεράστια ποσά να μπορεί να εκταμιεύει για τους τόκους, για την αποπληρωμή δηλαδή.
Δεν με εκπλήσσει που μια ακόμα κυβέρνηση λέει ψέμματα στους πολίτες. Με φοβίζει όμως το ότι η διάψευση των συγκεκριμένων ουτοπικών ελπίδων συνήθως οδηγεί στην τόνωση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος στην ελληνική κοινωνία...