Στερήθηκε η Ελλάδα τη λάμψη μιας ομιλίας Ομπάμα στην Πνύκα λόγω τρομοκρατικής απειλής;

17.11.16


Τον γύρο του κόσμου κάνουν από χθες οι εικόνες του σουπερσταρ Ομπάμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και όχι τυχαία τόσο οι New York Times όσο και oι Financial Times επέλεξαν μια σχετική φωτογραφία για το σημερινό πρωτοσέλιδο τους.

Θυμίζω, ότι σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της έγκριτης Καθημερινής, ο Ομπάμα αρχικά επιθυμούσε να μιλήσει στην Πνύκα αλλά οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν τελικά τον κλειστό χώρο του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", πιθανότατα στον απόηχο της επίθεσης εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Το ερώτημα είναι απλό: πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα; Οι πιο σοβαρές υπηρεσίες ασφαλείας του κόσμου έκριναν ότι η Αθήνα, σε αντίθεση με δεκάδες άλλες πόλεις από τον κόσμο, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να μιλήσει ο Ομπάμα σε ανοιχτό χώρο; Συνειδητοποιούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυτική χώρα στην οποία να αποτελούν ρουτίνα οι επιθέσεις από εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, πουθενά αλλού τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη δεν τις υποτιμούν τόσο πολύ. Οπουδήποτε αλλού, μια επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας θα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αλλά και μια πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Τίποτα από τα δυο δεν συνέβη.

Αντί επιλόγου και για όσους δεν τον γνωρίζουν, η πρεσβεία της Γαλλίας στεγάζεται σε ένα όμορφο κτήριο απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στο με διαφορά καλύτερα φυλασσόμενο μέρος της Αθήνας (άρα και της Ελλάδας). Παρ' όλα αυτά τον Νοέμβριο του 2016, κάποιος πέρασε από εκεί ανενόχλητος και πέταξε μια χειροβομβίδα. Και δεν προβληματίστηκε φοβερά κανένας...