Η γεωπολιτική διάσταση του κινδύνου «Χρυσή Αυγή» έχει υποτιμηθεί

14.11.16


Εδώ και 2-3 μέρες η Αθήνα και (κυρίως) ο Πειραιάς έβραζαν. Ξαφνικά, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδας-Βοσνίας έμοιαζε να αποτελεί κορυφαίο γεγονός για συγκεκριμένους εθνικιστικούς κύκλους.

Τελικά οι φόβοι (και των αστυνομικών αρχών) επιβεβαιώθηκαν. Από το πουθενά και σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα και το λαϊκό αίσθημα, κάποιοι πολύ οργανωμένα επέλεξαν να προκαλέσουν τους Βόσνιους, τους αποδοκίμασαν την ώρα του εθνικού ύμνου τους και έφτασαν στο σημείο να υψώσουν ένα εμετικό πανό για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Στοιχηματίζω ότι όσοι Έλληνες έχουν γεννηθεί μετά το 1990 δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τη Σρεμπρένιτσα, δεν έχουν κανένα βίωμα της ελληνικής πατριωτικής έξαρσης υπέρ των «ομόδοξων» Σέρβων και κατά των «μουσουλμάνων» Βόσνιων, δεν θυμούνται ότι δεκάδες Έλληνες διανοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αποθέωναν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Κατά συνέπεια, βάσιμα εκτιμώ ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν οργανωμένα από «έμπειρους» εθνικιστές που κινούνται στο χώρο της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δυστυχώς αλωνίζουν εδώ και καιρό ανενόχλητοι στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Θυμίζω εξάλλου ότι στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα έβαψε τα χέρια της με αίμα και ομάδα Ελλήνων «εθελοντών».

Χθες λοιπόν, η ελληνική Πολιτεία επέτρεψε σε μια συμμορία νεοναζιστών να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με τη Βοσνία και μόνο ευχάριστο δεν θα είναι το ταξίδι της εθνικής μας στη Ζένιτσα. Σε μια εποχή έντονων αναταράξεων στον δυτικό κόσμο, ο κίνδυνος Χρυσή Αυγή έχει υποτιμηθεί και δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να είναι περισσότερο εφησυχασμένη από τις προηγούμενες. Γιατί άραγε;

Ο ιός του εθνικισμού που μολύνει ξανά τα Βαλκάνια δεν θα πρέπει να μεταδοθεί στην Ελλάδα και οι πρόθυμοι εγχώριοι εκτελεστές σχετικών σχεδίων θα πρέπει να συντριβούν, όσο κι αν στεναχωρηθούν οι χρηματοδότες τους.