Ντροπή για την Ευρωζώνη η εμμονή στα σχιζοφρενικά πλεονάσματα για πάντα

6.12.16


Την ώρα που οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό και εκατομμύρια πολίτες στρέφονται σε περιθωριακούς πολιτικούς με αίτημα ανατροπής του κατεστημένου, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να συντονιστούν με το πνεύμα της εποχής.

Μου είναι εντελώς αδιάφορο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζει με το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, έχω πάψει να έχω την παραμικρή προσδοκία από αυτή. Αυτό που με σοκάρει είναι η εμμονή της Ευρωζώνης για την τιμωρία της Ελλάδας.

Παραθέτω ένα εξοργιστικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Καθημερινής:
«Υπήρχαν 19 διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε γελώντας ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνάντησης, προσθέτοντας ότι άλλοι υπουργοί υποστήριζαν τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τρία χρόνια, άλλοι για πέντε και άλλοι για δέκα. Οποιο όμως και να είναι το χρονικό πλαίσιο που τελικά θα αποφασιστεί, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ελληνική πλευρά συμφώνησε ότι θα βρει με την τρόικα έναν μηχανισμό αλλά και θα λάβει περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και για όσο διάστημα χρειαστεί. Ολο αυτό το σχήμα παραπέμπει στη συνέχιση της εποπτείας για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του μνημονίου.
Συζητάμε δηλαδή στα σοβαρά ότι για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα της μακροχρόνιας ύφεσης και των τεράστιων ελλειμμάτων θα καταφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο να εμφανίσει πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και μάλιστα για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Και οι «σοβαροί» τεχνοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και οι «μη λαϊκιστές» πολιτικοί της Ευρωζώνης θεωρούν ότι ένα τέτοιο αίτημα προς την Ελλάδα είναι θεμιτό.

Αν αυτή είναι η απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην επέλαση της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τότε πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Τεράστια απογοήτευση.