Παπαχελάς για Eurogroup: Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτόν τον ζουρλομανδύα

8.12.16


Χαίρομαι που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα που προσεγγίζουν αντικειμενικά την πραγματικότητα και δεν παρασύρονται από την εθνικά επιζήμια αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Αλέξης Παπαχελάς.

Σήμερα, στη στήλη του στην Καθημερινή, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, υπογραμμίζει:
Καμία κυβέρνηση, ούτε δηλαδή και η επόμενη, δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης με αυτόν τον «ζουρλομανδύα». Ακόμη και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα μπορούσε να ακολουθήσει πολιτική μεταρρυθμιστικού - αναπτυξιακού σοκ, θα έπεφτε στον ίδιο σκόπελο, εκτός αν κατάφερνε να προσυμφωνήσει ένα deal μέσω του οποίου εκείνη θα περνούσε πολύ γρήγορα κάποιες μεταρρυθμίσεις-σοκ και σε αντάλλαγμα θα εξασφάλιζε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η τελική ρύθμιση του χρέους τοποθετείται στο 2018. Θα αποδειχθεί τότε αν πρόκειται για μια ψεύτικη όαση μέσα στην έρημο που μοιάζει να μην τελειώνει ή για ένα έξυπνα τοποθετημένο κίνητρο για τον επόμενο σκυταλοδρόμο.
Προχθές, το κύριο άρθρο της Καθημερινής ήταν το παρακάτω:
Η απόφαση για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους έχει τη σημασία της. Η διατήρηση πολύ υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενέχει ένα στοιχείο παραλογισμού. Τα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να συνδεθούν ενδεχομένως με τρόπο απτό με την υλοποίηση μεγάλων και προφανών μεταρρυθμίσεων. Η ευλαβική τήρηση υψηλών πλεονασμάτων για «θεολογικούς» λόγους προκαλεί ασφυξία στην πραγματική οικονομία και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση του ακραίου λαϊκισμού. Αντιθέτως, καθιστά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά δύσκολες.
Με αυτά και με αυτά, η Παραπολιτική επαναλαμβάνει την έκκληση της για εθνική συναίνεση για την απόρριψη των σχιζοφρενικών πλεονασμάτων που ζητά η Ευρωζώνη.