Ο Χρήστος Ροζάκης εξηγεί με απλά λόγια τι ισχύει για τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών

6.3.17


Σε αντίθεση με τις τρομακτικές διαθέσεις που δίνουν τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ, η Παραπολιτική επιμένει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα "θρίλερ" σχετικά με τα αιτήματα ασύλου που καταθέτουν Τούρκοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. Tο σχετικό άρθρο του Χρήστου Ροζάκη στην Καθημερινή της Κυριακής είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί με πολλά λόγια τι ακριβώς ισχύει:
(...)Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξετάσουν τα τουρκικά επιχειρήματα περί συμμετοχής ή μη των δύο φυγάδων στο πραξικόπημα του Ιουλίου, και πρέπει να περιοριστούν στη διερεύνηση του κατά πόσον υπάρχουν εγγυήσεις για τη μη υποβολή τους σε συμπεριφορές που αντίκεινται στο Αρθρο 3 της Σύμβασης. Είναι σαφές από την έως τώρα συμπεριφορά των τουρκικών αρχών απέναντι στους ομοϊδεάτες των φυγάδων ότι η επιστροφή τους στη χώρα θα συνοδεύεται από μια μεταχείριση που απάδει προς τα δικαιώματα του ανθρώπου. Είναι επίσης σαφές ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε μια δίκαιη δίκη ούτε ένα minimum καλής μεταχείρισης των εκδοθέντων φυγάδων. Και οι εγγυήσεις που θα δώσουν οι Τούρκοι για την καλή τους συμπεριφορά δεν αρκούν για να πείσουν τις ελληνικές αρχές ότι πράγματι αυτές θα τηρηθούν.  Η Τουρκία δεν αποτελεί, σήμερα, ασφαλή προορισμό επιστροφής, για όσο διάστημα η διάθεση εκδίκησης των κρατούντων είναι ζωντανή και για όσο διάστημα οι ωμότητες κατά των πολιτών εξακολουθούν να υφίστανται.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ. Θυμίζω ότι η Παραπολιτική ήταν το μόνο μέσο που ανέδειξε ότι αυτή την απλή αλήθεια του διεθνούς δικαίου εμφανίστηκε να μην τη γνωρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη του.