«Όταν μια απεργία γίνεται επίσημη γιορτή, τότε απονευρώνεται από τον δυναμικό χαρακτήρα της»

1.5.17


Ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προχώρησε μια σειρά πολύ εύστοχων παρατηρήσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Παραθέτω ένα απόσπασμα:

(...)Εφόσον ρωτάτε έναν ιστορικό του εργατικού κινήματος, δεν μπορεί παρά να σας απαντήσει ότι η Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα απεργίας. Όταν, όμως, η απεργία γίνεται επίσημη γιορτή, μια θεσμοθετημένη αργία, τότε προφανώς απονευρώνεται από το συγκρουσιακό και δυναμικό της χαρακτήρα. Θα τολμούσα να πω ότι είναι περίπου όπως συνέβη και με την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η ενσωμάτωση ενός γεγονότος στο κρατικό καλεντάρι συνιστά ασφαλώς αναγνώριση της επιρροής και της ακτινοβολίας τέτοιων γεγονότων. Την ίδια στιγμή, όμως, η αναγνώριση αυτή έχει ένα σημαντικό τίμημα: τη μετατροπή εξεγερτικών στιγμών του παρελθόντος σε μουσειακά εκθέματα. Για να το πω πιο απλά, δε νομίζω πως οι εργάτες και οι εργάτριες που διαδήλωναν στα τέλη του 19ου αιώνα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η Πρωτομαγιά θα αποτελούσε, στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, μία κρατικά αναγνωρισμένη αργία ή ότι θα μετατίθετο κατά περίσταση -στην Ελλάδα- ανάλογα με την ημερομηνία των πασχαλινών εορτών.

Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.