5+1 σκέψεις για το μίνι εσωκομματικό πραξικόπημα Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ

27.4.17


Πέρα από το χρονολόγιο της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου στο ΠΑΣΟΚ από τη Φώφη Γεννηματά, θα ήθελα επίσης να καταθέσω και μερικές σκέψεις για τα όσα συνέβησαν αλλά και για όσα ακολουθούν για τον ταλαιπωρημένο προοδευτικό χώρο.

1. Η Φώφη Γεννηματά μου είναι συμπαθής και στους πρώτους μήνες της θητείας της ειλικρινά με έκανε να πιστέψω ότι -ακριβώς επειδή δεν την είχε αγγίξει η μοιραία εμφύλια σύρραξη μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζιλικών- ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εκείνη τη μετριοπαθή παρουσία που θα ένωνε τις διάφορες φυλές του ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά.

2. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τελικά δεν μοιάζει να αποτελεί μια ειλικρινή προσπάθεια της κ. Γεννηματά να ενώσει και να μεγαλώσει τον προοδευτικό χώρο αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για την ίδια να δημιουργήσει ένα νέο σχήμα, το οποίο θα ελέγχει πλήρως από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό και η προκλητική εμμονή σε διορισμένους συνέδρους.

3. Είναι αστείο να φέρεις το όνομα Γεννηματά, να σε στηρίζουν επαγγελματίες 40χρονοι φοιτητοπατέρες που προσκολλώνται στον κάθε αρχηγό και ταυτόχρονα να καταγγέλλεις τον οποιονδήποτε για "μηχανισμούς". Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δηλαδή ένα όργανο που εξ ορισμού στελεχώνεται από ομάδες μικρότερων στελεχών που έχουν ως σημείο αναφορά ένα πιο ηγετικό στέλεχος. Έτσι συμβαίνει παντού στον κόσμο και η τελευταία που δικαιούται να παριστάνει την έκπληκτη είναι η Φώφη Γεννηματά.

4. Η Φώφη Γεννηματά έδειξε μια τρομακτική ανασφάλεια. Ακόμα και στην εποχή της τεράστιας σύγκρουσης Παπανδρέου-Βενιζέλου, καμία από τις δυο πλευρές δεν επεδίωξε την απόλυτη επικράτηση, κανείς δεν ήθελε να δει το απέναντι μπλοκ να αποχωρεί τελείως από το ΠΑΣΟΚ. Ξηλώνοντας όμως τα αιρετά όργανα του κόμματος επειδή δεν ελέγχει τη σύνθεση τους, η κ. Γεννηματά έδειξε ότι τρέμει την παραμικρή διαφοροποίηση. Εντυπωσιακό.

5. Εάν το ΠΑΣΟΚ προσέλθει στις επόμενες εκλογές απλά με τους διάφορους δεινόσαυρους συσπειρωμένους γύρω από τη Φώφη Γεννηματά, θα χάσει μια ιστορική ευκαιρία να κάνει μια κάποια σημαντική επιστροφή στα πολιτικά πράγματα. Αν το ΠΑΣΟΚ κατέβει στις επόμενες εκλογές με 10-15 νέα και άγνωστα πρόσωπα, το πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τεράστιο. Γιατί να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία για τον χώρο και τη χώρα;

+1. Αν και αποτελεί ντροπή για τον καθένα που θα λάβει μέρος, θα είναι πραγματικά κρίμα για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον άνθρωπο που καθιέρωσε τις ανοιχτές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα, να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο συνέδριο διορισμένων.