Η πολλαπλή αποτυχία του Κράτους στο Μενίδι

10.6.17


Ένας 11χρονος φτάνει σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι γιατροί προσπαθούν να του σώσουν τη ζωή αλλά φαίνεται ότι αποτυγχάνουν να καταλάβουν ότι ο τραυματισμός του οφείλεται σε αδέσποτη σφαίρα.

Ο τραγικός θάνατος του μικρού αναγκάζει την Αστυνομία να δράσει και φαίνεται ότι ήδη γνωρίζουμε ότι η σφαίρα προήλθε από γλέντι Ρομά στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου διάφοροι πυροβολούσαν ξένοιαστα στον αέρα, χωρίς καμία παρέμβαση από την Αστυνομία. Ως προς την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν έχει την παραμικρή σημασία αν πρόκειται για γλέντι Ρομά ή Κρητικών ή εξωγήινων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για πολιτικές ένταξης των πληθυσμών Ρομά στην ελληνική κοινωνία, ώστε οι άνθρωποι αυτοί και τα παιδιά τους να ενταχθούν με τρόπο ομαλό και ισότιμο στο κοινωνικό σύνολο. Τα χρήματα αυτά δεν μοιάζουν να έχουν πιάσει τόπο καθώς ακόμα και οι νέες γενιές Ρομά μένουν εκτός σχολείου, επιδίδονται συχνά σε παραβατικές πράξεις και η απουσία του κράτους δημιουργεί φαινόμενα γκετοποίησης.

Δεν έχω καμία διάθεση να φορτώσω κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένα με τύψεις για τον θάνατο ενός μικρού παιδιού. Ατυχήματα συμβαίνουν και πάντα θα συμβαίνουν, το παιδί αυτό μπορεί να είχε χαθεί ακόμα και αν το Κράτος είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ως προς όλες του τις υποχρεώσεις. Δεν στάθηκε όμως -και δεν είναι η πρώτη φορά...