Η Χρυσή Αυγή ως παγκόσμιο πρότυπο, με όπλο τη σιωπή μας

22.8.17

Πηγή φωτογραφιών: Εφημερίδα των Συντακτών
Τις τελευταίες μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνταράσσονται από τα έκτροπα στους δρόμους της πόλης Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου ομάδες ακροδεξιών και νεοναζί διέλυσαν, μεταξύ άλλων, με τη βία μια αντιρατσιστική συγκέντρωση, δολοφονώντας μια 32χρονη διαδηλώτρια.

Η απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει απερίφραστα τις πράξεις των ρατσιστών (white supremacists) και των νεοναζί προκάλεσε σάλο, καθώς όσο και να αντιπαθεί κανείς τον σημερινό ηγέτη των ΗΠΑ, δεν περίμενε ότι θα δυσκολευόταν τόσο πολύ να καταδικάσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, τα εγκλήματα περιβόητων οργανώσεων όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

Υπάρχει όμως μια διάσταση όλης αυτής της τραγωδίας, η οποία αγγίζει άμεσα και τη χώρα μας. Αρκετοί από τους πρωτεργάτες του χάους στη Βιρτζίνια διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, την οποία περήφανα αναφέρουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ως πρότυπο και πηγή έμπνευσης (Vice News, 14/8). Ενδεικτικό είναι σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (Δημήτρης Ψαρράς, 14/8), στο οποίο παρατίθενται φωτογραφίες και στοιχεία για τη στενή αλληλεπίδραση και…αλληλεγγύη μεταξύ των νεοναζί μορφωμάτων.

Η συνέχεια στην Athens Voice.