Ένα σημαντικό άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Κεντροαριστερά

11.9.17


Τ​​ην Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, διάβασα στα «Νέα» ένα ομότιτλο άρθρο του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα αυτό.

Διαβάζοντας τις δύο πρώτες προτάσεις του άρθρου του κ. Κοντιάδη κυριολεκτικά ενθουσιαστικά. Σας τις παραθέτω: «Μια καινοτόμος πρόταση για τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, ιδίως των νέων και των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι να δοθεί η δυνατότητα, παράλληλα με τη φυσική κάλπη, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Ολοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι έχουν ταχθεί υπέρ της καινοτομίας...» Οταν όμως έφτασα στο τέλος, οποία απογοήτευση. Ο καθηγητής διερωτάται «αξίζει να πειραματιστούμε;» Και φυσικά απαντάει ότι δεν πρέπει να γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς τη φυσική παρουσία των ψηφοφόρων.

Τη νοοτροπία αυτή την έχω συναντήσει στην επαγγελματική μου δραστηριότητα πάρα πολλές φορές. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει, αμέσως μετά αρχίζει ο χορός των αντιρρήσεων, γιατί αυτό το κάτι δεν πρέπει να γίνει. Για να σας δώσω και ένα απίθανο παράδειγμα. Πριν από χρόνια, σε κάποια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, πρότεινα μια λύση η οποία θα επέστρεφε χρήματα στα νοικοκυριά με βάση τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Μια προϊσταμένη προέβαλε την εξής απίθανη αντίρρηση: «Και τι θα γίνει με τα αυθαίρετα που δεν έχουν ΔΕΗ;». Η απάντηση φυσικά ήταν ότι αφού έχουν αυθαίρετο δεν θα πάρουν τα χρήματα!

Ε, λοιπόν σήμερα θα προσπαθήσω να δώσω λύσεις ώστε να συμβάλω και εγώ στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τον τόπο μας, καταθέτοντας την εμπειρία μου από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με όλες τις εκλογές στην Ελλάδα, από το 1981 μέχρι το 2009 και για μια δεκαετία περίπου με τις κυπριακές εκλογές. Πέρα όμως από την εμπειρία μου στις εκλογές, αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο, είναι το γεγονός ότι η Δέλτα Πληροφορική στην οποία διετέλεσα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος από την ίδρυσή της (1984), διαχειριζόταν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πολλές τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο, Ντουμπάι κ.ά.), κατά συνέπεια η εμπειρία μου σε συστήματα ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας είναι πολύχρονη και μοναδική.

Πληροφορούμαι ότι έχει προταθεί η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «Ζευς». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχω μελετήσει σε βάθος το σύστημα αυτό και το βρήκα εξαιρετικό και απολύτως ασφαλές. Για του λόγου το αληθές, σε ανύποπτο χρόνο, δημοσίευσα στις 28 Ιουνίου 2015 στην «Καθημερινή» της Κυριακής ένα άρθρο με τίτλο «Τεχνοφασισμός και άλλα παραμύθια», όπου μεταξύ άλλων τεκμηριώνω την άποψή μου σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το σύστημα «Ζευς». Εγραφα τότε: «...Το σύστημα ZEUS που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και εξασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Λόγω της ειδικότητάς μου μπήκα στο site https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/ και βρήκα ένα απόλυτα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά τεκμηριωμένο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θέλω δημόσια να τους δώσω συγχαρητήρια για την τόσο καλή δουλειά που έχουν κάνει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έτσι όπως γίνεται η ψηφοφορία με το σύστημα ZEUS είναι απόλυτα εξασφαλισμένο το αδιάβλητο της ψηφοφορίας...» Τυχόν αντιρρήσεις για τη χρήση του συστήματος λόγω του γεγονότος ότι λειτουργεί στο data center του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν απολύτως καμία τεχνική βάση. Εχω επισκεφθεί το συγκεκριμένο data center και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πρακτικά αδύνατη η παρέμβαση οποιουδήποτε στους δεκάδες servers όπου διαμοιράζεται η δραστηριότητα του κέντρου.

Η συνέχεια στην Καθημερινή.