Σε άλλες χώρες συμφωνούν μετά από μήνες για κυβέρνηση συνεργασίας, εδώ γιατί να δεσμευτούν από πριν;
18.10.17
Είναι η τελευταία φορά που επανέρχομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και γενικά κανείς θα πρέπει να έχει αντοχές και να μην εγκαταλείπει ποτέ τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Ξανά λοιπόν: όχι, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν οφείλει να ξεκαθαρίσει από πριν αν μετά τις εκλογές θα συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Εκτός του ότι είναι άκομψο να προεξοφλείται η βούληση των πολιτών, η συζήτηση δεν έχει απολύτως καμία πολιτική ουσία, όσα αντιδεξιά ή αντιΣΥΡΙΖΑ γαλόνια κι αν προσπαθούν να ράψουν ορισμένοι.
Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο τα κόμματα δεν σπεύδουν χρόνια(!) πριν τις εκλογές να ξεκαθαρίσουν με ποιον θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές αλλά συνήθως χρειάζονται κι αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μετά τις εκλογές ώστε να συμφωνήσουν (ή να διαφωνήσουν) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, γιατί σημασία κυρίως χει η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, όχι απλώς η πολιτική ταυτότητα τους.
Το ότι ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο κυβερνούσαν σαν να είναι δίδυμοι αδερφοί και το ότι ο Τσίπρας αγκαλιάστηκε το πρώτο βράδυ με τον Καμμένο στην Κουμουνδούρου δεν σημαίνει ότι έτσι πρέπει να σχηματίζονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ας σταματήσει λοιπόν επιτέλους αυτή η ανόητη και αποπροσανατολιστική συζήτηση. Ο ετεροπροσδιορισμός είναι ένδειξη μιζέριας ενώ η Κεντροαριστερά διψά για ενέσεις πολιτικής αυτοπεποίθησης.