Επικίνδυνος λαϊκισμός η πολιτικοποίηση της άδειας ποινικού κρατουμένου

9.11.17


Η 48ωρη άδεια που λαμβάνει σήμερα από τις Φυλακές Κορυδαλλού ο ισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας δεν αποτελεί πολιτικός γεγονός και κακώς γίνεται όπλο στην πολιτική φαρέτρα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.

Όσοι πολιτικοποιούν τη συγκεκριμένη άδεια, ίσως άθελα τους παίζουν το παιχνίδι των υποστηρικτών του Κουφοντίνα, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο του έναν «πολιτικό κρατούμενο» αντί να δουν έναν σεσημασμένο και αδίστακτο δολοφόνο.

Η παροχή άδειας σε κρατούμενο προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα και με κανέναν τρόπο δεν μεταβάλει ή αλλοιώνει το αξιόποινο των πράξεων που τον οδήγησαν στη φυλακή. Όσοι λένε «μα άδεια στους δολοφόνους;» κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, δολοφόνοι και εγκληματίες βρίσκονται κυρίως στις φυλακές, όχι παιδιά του κατηχητικού.

Εξάλλου, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το μόνο πραγματικά παράδοξο στην περίπτωση του συγκεκριμένου ισοβίτη είναι η χορήγηση άδειας μετά από 15(!) ολόκληρα χρόνια κάθειρξης. Συνήθως, 48ωρες άδεις χορηγούνται αρκετά νωρίτερα.

Τέλος, για όσους αγχώνονται για το ενδεχόμενο απόδρασης -μέσω παραβίασης των περιοριστικών όρων της άδειας- του ίσως πιο αναγνωρίσιμου δολοφόνου της χώρας, αν ο Κουφοντίνας καταφέρει να αποδράσει με τόσα φώτα στραμμένα πάνω του, τότε θα πρέπει να παραιτηθούν και οι...εργαζόμενοι στα κυλικεία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.