Αποστολή στα Σκόπια: Όσο εμείς τρωγόμασταν μεταξύ μας, η Τουρκία εδραίωνε την παρουσία της

28.9.18



Όσο στην Ελλάδα στο όνομα της Μακεδονίας χτίζονταν πολιτικές καριέρες κάθε λογής τυχοδιωκτών, η Τουρκία είδε στο έδαφος της γειτονικής χώρας μια ευκαιρία αύξησης της επιρροής της στα Βαλκάνια.

Κάπως έτσι, η καρδιά της σύγχρονης πόλης των Σκοπίων είναι ο παλιός τουρκικός μαχαλάς με τα πολλά ανακαινισμένα οθωμανικά τζαμιά, με την παρουσία της Τουρκίας να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αν και μόλις το 4% των κατοίκων της χώρας είναι τουρκικής καταγωγής, η Τουρκία πολύ σωστά είδε στο πρόσωπο τους μια ευκαιρία σύσφιξης των οικονομικών δεσμών τη με το νεαρό κράτος, το οποίο διψά για ξένα κεφάλαια. Τουρκικές τράπεζες, τουρκικές αλύσιδες ρούχων, τουρκικές αεροπορικές εταιρίες. Σχεδόν όλες παρούσες και μάλιστα στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Υπάρχουν μέχρι και γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ταγίπ Ερντογάν.



Αντίθετα, η Ελλάδα κατάφερε το...αδύνατο. Δεν αξιοποίησε τους κοινούς θρησκευτικούς δεσμούς με την πλειοψηφία των κατοίκων της Π.Γ.Δ.Μ, δεν αξιοποίησε την κοινή μνήμη της Τουρκοκρατίας και φυσικά δεν αξιοποίησε την ύπαρξη των χιλιάδων δίγλωσσων πολιτών των δυο κρατών. Το καλύτερο; Δεν αξιοποίησε καν τις σημαντικές επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια υπέρ των εθνικών θέσεων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας δυναμικής οικονομικής και πολιτισμικής επιστροφής της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αρπάξουμε. Αν όχι, η Τουρκία και άλλες δυνάμεις θα συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όσο εμείς θα παράγουμε τηλεΜακεδονομάχους.