Αντώνης Σαμαράς και Μακεδονικό: Ο εμπρηστής που κάνει κριτική στους πυροσβέστες

8.10.18


Από τον Απρίλιο του 1992, όταν και ο Αντώνης Σαμαράς αποπέμφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα του τυχοδιωκτισμού Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που γέννησε το Μακεδονικό. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος στέρησε από τη χώρα έναν άμεσο και έντιμο συμβιβασμό με τη νεοσύστατη τότε χώρα. Είναι ο άνθρωπος που προέταξε το προσωπικό πολιτικό συμφέρον του πάνω από το εθνικό, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας.

Και τολμάει ακόμα να μιλάει. Τολμάει ακόμα να παριστάνει τον Μακεδονομάχο. Έχει το θράσος να ισχυρίζεται ακόμα ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας». Όταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια η επίσημη θέση του κόμματος του είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Όταν η σύνθετη ονομασία αποτελούσε την εθνική γραμμή της χώρας και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Είναι τεράστιο πισωγύρισμα για τη Νέα Δημοκρατία η επιστροφή σε εθνικιστικές θέσεις που το κόμμα έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω του. Κυρίως όμως αποτελεί κατάντια για τη χώρα που κάποιοι μετράνε ακόμα τη γνώμη του Σαμαρά για το Μακεδονικό. Έχει και το θράσος τα όρια του.