17 χρόνια μετά, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες είναι κι επίσημα πολίτης της Ελλάδας

9.10.18



Μετά από δεκαεπτά χρόνια διαμονής στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες Γιονούς Μοχαμαντί (Yonous Muhammadi), έλαβε την ελληνική ιθαγένεια και πλέον είναι και στα χαρτιά Έλληνας πολίτης.

“Είμαι από αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν. Για ‘μένα δεν αλλάζει τίποτα. Απλά τώρα το λένε και τα χαρτιά. Όταν έλαβα το άσυλο, το 2004, ένιωσα την Ελλάδα ως νέα πατρίδα μου. Το άσυλο για κάθε πρόσφυγα είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν το λάβει νιώθει ασφάλεια, νιώθει ότι δε διώκεται πια, νιώθει ότι μπορεί να χτίσει ξανά τη ζωή του. Μπορεί να παλέψει για τα όνειρά του.

Χάρηκα πιο πολύ για το γιο μου, τον Ρουίν. Ο γιος μου μεγάλωσε στην Ελλάδα και πάντοτε είχε απορία γιατί τον έψαχναν στα αεροδρόμια τόσο σχολαστικά, πιο πολύ από άλλα παιδιά. Όνειρό του ήταν να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, να δει τον παππού του και τη γιαγιά του. Τώρα πια μπορεί να το κάνει. Τώρα, πια, μπορεί να πάει και Erasmus, που τόσο πολύ ήθελε, στην Αγγλία. Γιατί εγώ είμαι τώρα πια έχω την ελληνική ταυτότητα, όπως και εκείνος.

Είναι πολλοί σαν εμένα που νιώθουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που νιώθω κι εγώ. Είναι πολλοί που αγαπούν την Ελλάδα και την Ευρώπη κι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, η διαδικασία πολιτογράφησης είναι πραγματικά τόσο πολύπλοκη, τόσο χρονοβόρα, τόσο κουραστική που πολλές φορές κάποιοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια και έπειτα την Ελλάδα. Οι διαδικασίες χρειάζονται απλοποίηση έτσι ώστε οι άνθρωποι που μένουν, ήδη, μία ζωή εδώ να μη φθείρονται και να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ. Όπως ο γιος μου, ο Ρουίν, που στα δεκαεπτά του (το Νοέμβριο γίνεται 18 οπότε του έκανα και το δώρο του) θα έχει αυτήν την μεγάλη ευκαιρία.

Κι εγώ τώρα πια όντας Έλληνας πολίτης, περιμένω την έκδοση της ελληνικής μου ταυτότητας και του διαβατηρίου μου, με καμάρι και τιμή, για να πάω να ψηφίσω για πρώτη φορά στη ζωή μου, στα 45 μου χρόνια, στις επόμενες εκλογές. Μπορώ, πλέον, να ασκήσω τα πολιτικά μου δικαιώματα. Κι αυτό ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Έστω και μετά από δεκαεπτά χρόνια. Εάν έγινε για μένα, μπορεί να γίνει και για τους άλλους”

Η πηγή της είδησης και της φωτογραφίας είναι η σχετική ανάρτηση του Φόρουμ στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook.