Η πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική μάχη της Αθήνας και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας

6.2.19


Οι «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» του βιβλιοπωλείου Ianos θα φιλοξενήσουν απόψε 4 υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας και κάπως έτσι η πιο ενδιαφέρουσα πολιτική μάχη των τελευταίων ετών για την Αθήνα θα ξεκινήσει.

Ως blog που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, η Παραπολιτική είναι...ενθουσιασμένη για την πολιτική ύλη που θα παραχθεί από τη συγκεκριμένη μάχη μιας και κυρίως από τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Παρά τον πολύ μεγάλο αστερίσκο της οικογενειοκρατίας, είναι κυρίως η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη αυτή που τάραξε τα νερά και απελευθέρωσε κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις να μπουν στη μάχη. Αν κανείς κοιτάξει τις διεθνείς τάσεις στον χώρο της Δεξιάς αλλά και τη μεγάλη μάχη που φαίνεται ότι ήδη διεξάγεται εντός της Νέας Δημοκρατίας, είναι μάλλον πολυτέλεια για την Αθήνα ότι ο «δεξιός» υποψήφιος είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός που έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποστρέφεται τα άκρα και επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά θα δοκιμάσει στην τύχη του στο μεγάλο πολιτικό εργαστήρι του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας, από το οποίο προέκυψε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στο χέρι του είναι να δείξει ότι η νεότερη γενιά στελεχών της κυβερνώσας Αριστεράς έχει αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φίλοι και εχθροί του αναγνωρίζουν ότι είναι ένα «πολύ καλό παιδί», το οποίο όσο απολιτικ κι αν ακούγεται, έχει τη δική του αξία.

Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Παύλος Γερουλάνος, αν και προσωπικά δεν έχω πειστεί απόλυτα για τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της. Σίγουρα πάντως το πολιτικό προϊόν που παρουσιάζει μέχρι στιγμής ο πρώην υπουργός είναι σαφώς ανώτερο του μέσου όρου μιζέριας και στασιμότητας του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως και να έχει, οι επόμενοι μήνες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Για αρχή, η Παραπολιτική νιώθει την ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα erga omnes: την επομένη των εκλογών, ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να κυβερνηθεί, με την λύση των συνεργασιών που ουσιαστικά επιβάλλει ο «Κλεισθένης». Ναι, η μάχη για την Αθήνα έχει πιο πολλά πολιτικά χαρακτηριστικά από άλλες αυτοδιοικητικές μάχες αλλά το μέτρο πρέπει να τηρηθεί. Είναι κατανοητό ότι οι τόνοι θα ανέβουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι μικροί ανταγωνισμοί και εγωισμοί θα εκδηλωθούν αλλά οι γέφυρες δεν πρέπει να γκρεμιστούν.

Καλή καμπάνια σε όλους!

Υ.Γ Ο στόχος της Παραπολιτικής θα είναι να υπεραναλύσει τις υποψηφιότητες Μπακογιάννη, Ηλιόπουλου και Γερουλάνου ώστε να επωφεληθεί από τη σύγχυση ο ευπρεπής συντοπίτης της Νίκος Σοφιανός, ο εκλεκτός του πατρινού lobby για τον Δήμο της Αθήνας :)