Επικίνδυνα για τη Δημοκρατία διλήμματα τύπου «Κόκκαλης ή Μαρινάκης», «Πετσίτης ή Novartis»

22.4.19


Αν και νεότατη και φρεσκότατη, η Παραπολιτική μετρά πια 11 χρόνια παρουσίας στο Διαδίκτυο και νιώθει την ανάγκη να δώσει μια φιλική συμβουλή σε όσους τοποθετούνται στο δημόσιο διάλογο.

Η συμβουλή είναι απλή: αν δεν έχετε λάβει μέρος στο πάρτι, μην ταυτίζεστε ούτε με αυτούς που το διοργάνωσαν, ούτε με αυτούς που πήγαν, ούτε με αυτούς που προσκλήθηκαν αλλά τελικά δεν πήγαν.

Δεν επιτρέπεται να αφορά τον μέσο πολίτη το δίλημμα «Κόκκαλης ή Μαρινάκης». Είναι φοβερά θλιβερό να ακούς τους μεν να λένε στις παρέες «για τον Πετσίτη δεν λέτε τίποτα» ή τους δε να λένε «πείτε μας τι έγινε με τη Novartis». Δεν είναι όλα στη ζωή Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Η ψήφος σε ένα κόμμα δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για κάθε παράπτωμα κάθε στελέχους του κόμματος. Μπορείς να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ και να αηδιάζεις με την υπόθεση Πετσίτη. Μπορείς να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία και να σε αηδιάζει η υπόθεση Νovartis. Ή και ανάποδα: μπορείς να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία επειδή σε αηδιάζει η υπόθεση Πετσίτη αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρείς ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Ή να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ επειδή σε αηδιάζει η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Novartis αλλά ταυτόχρονα να σε ενοχλεί η υποψηφιότητα Κόκκαλη.

Σε κάθε περίπτωση, το να γίνεστε από μόνοι σας συνήγοροι επιχειρηματιών ή διεφθαρμένων πολιτικών, είναι κάπως χαζό. Γίνεστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι σε ένα πάρτι που δεν σας κάλεσε κανείς αλλά κι ούτε πρόκειται να σας καλέσει.

Υ.Γ Για την ουσία της υπόθεσης Πετσίτη, για τις διώξεις εναντίον του Μαρινάκη, για τη Novartis κτλ, η απάντηση είναι μια και είναι αφόρητα βαρετή: ο λόγος στη Δικαιοσύνη. Κι αν η Δικαιοσύνη δεν κάνει τίποτα, θα πάμε απλά παρακάτω. Δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους σουπερήρωες να την αντικαταστήσουν.