Παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση της υπόθεσης Novartis από τον ΣΥΡΙΖΑ

4.4.19


Η υπόθεση της Novartis και το πώς τη χειρίσθηκε η κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη ζημιά, στην ίδια και στη χώρα. Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στον τομέα της υγείας έγινε ένα τεράστιο και πανάκριβο πάρτι και πως δόθηκαν κάποιες μίζες, τόσο σε γιατρούς όσο και σε πολιτικούς και κρατικά στελέχη.

Ήταν κομμάτι ενός μεγαλύτερου πάρτι που κράτησε δεκαετίες και αφορούσε –δυστυχώς– τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Οι σημαντικοί παίκτες που σχετίζονταν με τις κρατικές προμήθειες σε 2-3 ζωτικούς τομείς λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο θεσμοποιημένης διαφθοράς. Το ελληνικό κράτος έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει από όσους συμμετείχαν σε αυτό το αμαρτωλό ταγκό σοβαρές αποζημιώσεις. Δυστυχώς δεν το κάνει, γιατί επικρατεί η πολιτική ανοησία, ενώ το μόνο που ενδιαφέρει κάθε φορά είναι να κρεμασθεί στα μανταλάκια κάποιος αντίπαλος.

Έτσι, στην υπόθεση της Siemens, η Νιγηρία και άλλα κράτη–θύματα εξασφάλισαν οφέλη μετά την έρευνα και τον συμβιβασμό. Εμείς τίποτα, γιατί οι πολιτικοί –και πριν και τώρα– φοβούνται μήπως κατηγορηθούν ότι ξεπουλήθηκαν στον διάβολο εάν συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο και αποδεχθούν ως αποζημίωση ένα κέντρο ερευνών ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο από τον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή.