Τα βασικά συμπεράσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία

2.4.19


Τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώνουν όλα όσα είχαν διαφανεί στο σύνολο των εκλογικών αναμετρήσεων στη γειτονική χώρα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί το 2013: ο διχασμός στην τουρκική κοινωνία βαθαίνει, η απήχηση του Ταγίπ Ερντογάν συρρικνώνεται αλλά προς το παρόν η συνολική κυριαρχία του δεν αμφισβητείται.

Οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες εν μέσω ενός κλίματος ιδιαίτερης οικονομικής αστάθειας, με την τουρκική οικονομία να εισέρχεται για πρώτη φορά μετά το 2009 σε τροχιά ύφεσης και την τουρκική λίρα να δέχεται σημαντικές πιέσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής εκστρατείας, ο όγκος των ιδιωτικών καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα στις τουρκικές τράπεζες αυξήθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το κλίμα ανασφάλειας που έχει επικρατήσει στην τουρκική κοινωνία.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε καθεστώς ακραίας πόλωσης, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να προβάλει σε ομιλίες του μέχρι και το βίντεο από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις θρησκευόμενες μάζες. Η προβολή των υποψηφίων της Αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ ήταν κάτι παραπάνω από περιορισμένη ενώ πλήθος δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών στελεχών παρέμειναν στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η συνέχεια της ανάλυσης του Μάκη Μυλωνά στην Καθημερινή.