Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ένα μεγάλο και απρόσμενο μπράβο στις εταιρείες δημοσκοπήσεων

27.5.19


Μετά από μια μακρά και εξαντλητική νύχτα, η Παραπολιτική ξύπνησε, έφτιαξε 3 λίτρα καφέ και ξεκινά να επιμορφώνεται ώστε να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Μέχρι να μπούμε στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα, ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό.

Όπως τόσες άλλες φορές τους έχουμε ασκήσει σφοδρή και δίκαιη κριτική για τις αποτυχίες τους, έτσι και σήμερα οφείλουμε να συγχαρούμε τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Η κάλπη των Ευρωεκλογών έδειξε ότι τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις έβγαζαν από το κεφάλι τους αλλά πράγματι αυτό ήταν το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Metron Analysis, η MRB και η MARC κατάφεραν να εκτιμήσουν σε μεγάλο βαθμό το χθεσινό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με «άγνωστες» εταιρείες χαμηλού κύρου που έχουν ταυτιστεί είτε με το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ και έδειχαν τη διαφορά «στα όρια του στατιστικού λάθους» και άλλες που έχουν ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία και έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται κάτω από το 20%.

Αν και κακώς στην Ελλάδα δίνουμε τόσο μεγάλο βάρος στις δημοσκοπήσεις, το να αποτυγχάνουν...λιγότερο στις εκτιμήσεις του βοηθά στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς πολιτικού κλίματος με λιγότερη καχυποψία.