Ιστορία δύο συσκέψεων

17.9.08


Γράφει ο Μικροπολιτικός των ΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
κάθε χρόνο, τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου. Πρώτα ο Πρωθυπουργός και μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνουν στη ΔΕΘ. Κάνουν ομιλίες και δίνουν συνεντεύξεις Τύπου. Ύστερα η πολιτική ζωή συνεχίζεται. Με εξαίρεση φέτος. Ο Πρωθυπουργός μέσα σε δέκα ημέρες πήρε πίσω αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη. Και η αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις έπειτα από επτά χρόνια!

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ όλα αυτά; Την ανατροπή φωτίζουν δύο συσκέψεις. Αμφότερες έγιναν Κυριακή πρωί, αλλά με διαφορά μιας εβδομάδας. Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στη σουίτα του στο «Μακεδονία Παλάς» ο Κώστας Καραμανλής προετοιμάστηκε ως συνήθως για τη συνέντευξη Τύπου. Κοινώς, πραγματοποιήθηκε μια γενική δοκιμή των απαντήσεων που θα έδινε σε πάσης φύσεως ερωτήσεις. Ωστόσο, υπήρξε μια διαφορά από άλλες χρονιές. Δεν έγινε μια σύσκεψη με όλους. Αντιθέτως, η σύσκεψη έγινε με δόσεις και σημαντικές απουσίες. Τα φορτώνουν στον Θόδωρο
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ δόση ο Πρωθυπουργός διαβουλεύτηκε με Ρουσόπουλο και Ανδριανό μόνο. Στη δεύτερη δόση, μπήκαν στο δωμάτιο ο Αλογοσκούφης με τον Παυλόπουλο . Οι υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών όμως ασχολήθηκαν μόνο με θέματα αρμοδιότητάς τους. Ούτε με τον Βουλγαράκη ούτε με το Βατοπαίδι. Ο Σουφλιάς, ως γνωστόν, δεν πήγε Θεσσαλονίκη. Με άλλα σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως, ας πούμε, την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρωθυπουργός είχε επαφή κατά μόνας. Όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, «ο Καραμανλής δεν μας μάζεψε όπως άλλες χρονιές». Γιατί; Διότι δεν είχαν όλοι τις ίδιες απόψεις. Ας πούμε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - όπως φάνηκε και μερικές ημέρες αργότερα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του- δεν έβλεπε δυνατότητα παραμονής Βουλγαράκη στην κυβέρνηση.

ΔΕΚΑΗΜΕΡΕΣ μετά όλη η κυβέρνηση χρεώνει τις απαντήσεις- για Βουλγαράκη , Βατοπαίδι και Μάρα Ζαχαρέα - που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη μικρή σύσκεψη που έγινε με Ρουσόπουλο και Ανδριανό και, κατά βάσιν στον πρώτο εκ των δύο. Όλοι οι άλλοι νίπτουν τας χείρας τους. «Ο Καραμανλής», λέει συνομιλητής του, «γύρισε από τη Θεσσαλονίκη νομί ζοντας πως είχε πάει καλά. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου κατάλαβε τι είχε συμβεί...». Τότε ο Πρωθυπουργός έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και ανέθεσε κρίσιμους χειρισμούς στον Γιώργο Σουφλιά. Ακολούθησε η έξοδος Βουλγαράκη και η, κατά κορυφαίο υπουργό, «ήττα του φεμινιστικού κινήματος» στο πρόσωπο της εργαζομένης κυρίας υπουργού Επικρατείας, η οποία ανέστειλε χθες τη δημοσιογραφική της δραστηριότητα.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ έκανε πίσω, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ψυχική- ή πολιτική- επανένωση της κυβέρνησής του. Το πρόσωπο που αμφισβητείται πλέον είναι ο Ρουσόπουλος.