Τελικά τι συμβαίνει με τους Οικολόγους ;

7.10.08


Λάβαμε ένα ακόμα e-mail σχετικά με τον ρόλο των Πράσινων Οικολόγων στη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπουλη.

Παραθέτουμε ένα άρθρο του φίλου blogger ήδη από τον Ιούλιου του 2007.

karatouliotis.blogspot.com

Πριν από λίγες εβδομάδες υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Δ.Ε.Η και Ρωσίας. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την σύμβαση η Δ.Ε.Η θα εισάγει 300.000 μετρικών τόνων λιθάνθρακα από τη Ρωσία για να καλυφθούν οι ανάγκες του ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδίας της Κοζάνης.
Η εισαγωγή θα γίνεται μέσω Θεσσαλονίκης (μάλλον με πλοία) και από εκεί σιδηροδρομικώς στον ΑΗΣ Καρδιάς. Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση κάθε μήνα 25.000 τόνων μηνιαίως και για ένα χρόνο(πιθανόν να έπεται και συνέχεια).
Μετά την (κλοπή) από τον Πούτιν του αερίου από το Καζακστάν και Τουρκμενιστάν και την προώθηση του στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι η πατρίδα μας τείνει να αναβαθμιστεί σε Στρατηγικό ενεργειακό εταίρο της Ρωσίας στον ευρύτερο χώρο όχι μόνο της Βαλκανικής αλλά και της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν με πετρέλαιο, αέριο και κάρβουνο η Ρωσία μπαίνει γερά στη χώρα μας, η οποία τείνει να μεταβληθεί σε ενεργειακό κόμβο.
Το αέριο του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν, εποφθαλμιούσαν τόσο η Ευρώπη που επιθυμούσε κατασκευή αγωγού σε συνεργασία με τις Βαλτικές χώρες, αλλά και η Αμερική (μέσω Τουρκίας) οποία επιθυμούσε τα παραπάνω κοιτάσματα για τον αγωγό Μπακού Τσεϋχάν. Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα έμενε έξω, ενώ στη δεύτερη θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με την Τουρκία και θα εξαρτάτο από αυτή. Τώρα όμως, εάν και εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια όχι μόνον επιλύονται τα ενεργειακά προβλήματα μας αλλά η πατρίδα μας θα καταστεί ενεργειακός κόμβος με τεράστια γεωπολιτικά οφέλη.
Τις παραπάνω αμφιβολίες μου έχω κάθε λόγο να εκφράζω γιατί οι Αμερικανοί θα κάνουν το πάν για την μη λειτουργία και κατασκευή των αγωγών και η αχίλλειος φτέρνα του όλου εγχειρήματος θα είναι η τυχόν προώθηση του φίλο- αμερικανικού λόμπι που υπάρχει στα δύο μεγάλα κόμματα και η ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού που ερωτοτροπεί ενεργειακά με την Ρωσία, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο τους που προβλέπει σε μεγάλο ενεργειακό παίκτη της περιοχής την Τουρκία και την Ελλάδα δορυφόρο της.
ΥΓ. Είδη στην Θράκη άρχισαν να δημιουργούνται κάποιες ομάδες πολιτών και οργανώσεις, για την μη κατασκευή των αγωγών για δήθεν περιβαλλοντολογικούς λόγους, παραβλέποντας ότι εάν και εφόσον τηρηθούν οι διεθνείς προδιαγραφές κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται. Απεναντίας η μεταφορά με τάνκερ ενέχει περισσότερους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους. Καλό είναι οι παραπάνω οργανώσεις να μας πουν από πού χρηματοδοτούνται προκειμένου να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματα μας.
Υποστράτηγος ε.α. Νίκος Καρατουλιώτης Κοζάνη 10 -7-007
Μέλος Κ.ΕΘ.Α
liotis1@otenet.gr