Ο Πρωθυπουργός ενστερνίστηκε πλήρως το μήνυμα Μπεζαντάκου

7.10.08


Tου Στέφανου Κασσιμάτη , από το ΒΗΜΑ

«Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζω πολύ καλά ότι έχετε ήθος και
αξιοπρέπεια... ». « Αντιλαμβάνομαι ότι είχατε σοβαρούς λόγους... ». « Είμαι βέβαιη ότι η απόφασή σας θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση » κτλ.

Το αξιοπρόσεκτο στην επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό η φλογερή αρτίστα της πίστας κυρία Στέλλα Μπεζαντάκου είναι η άνεση του ύφους. Υφος το οποίο, σε κάποια σημεία της επιστολής, τείνει να γίνει σχεδόν πατερναλιστικό και ίσως από ορισμένους εκληφθεί ως απουσία αιδούς. Μολονότι η αιδώς σχετίζεται ετυμολογικώς με το αιδοίον, δεν συμμερίζομαι την αυστηρότητα των κριτών της επιστολής. Το ύφος της καλλιτέχνιδας εκφράζει μάλλον τις σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ ενεργών πολιτών και δημοκρατικά εκλεγμένων αξιωματούχων σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Εξάλλου, όποιος μελέτησε την επιστολή Μπεζαντάκου και εισέδυσε στα βάθη του πνεύματος της συγγραφέως αντιλαμβάνεται ότι η έκκληση υπέρ αποκατάστασης του διαγραφέντος κ. Στ. Δαϊλάκη αποτελεί μόνον το πρόσχημα της επιστολής. Ο αληθινός σκοπός εντοπίζεται στους παραινετικούς λόγους που απευθύνει η καλλιτέχνις προς τον Πρωθυπουργό στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου: « Η πατρίδα και ο λαός μας έχει σοβαρά προβλήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε,να δώσετε λύσεις σ΄ αυτά,παραμερίζοντας τα μικρά και ασήμαντα θέματα ».

Οσοι άκουσαν τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα αναγνώρισαν στους λόγους του το πνεύμα της επιστολής Μπεζαντάκου. Συνεπώς, ο κόπος της δεν ήταν μάταιος. Ο Πρωθυπουργός ενστερνίστηκε πλήρως το μήνυμα Μπεζαντάκου, που καλεί να δοθεί προτεραιότητα στα πραγματικά προβλήματα και στην πραγματική πολιτική. Κατόπιν τούτου, δεν αμφιβάλλω ότι εν καιρώ θα ακολουθήσει και η αποκατάσταση του κ. Δαϊλάκη...

Ενόχλησε ορισμένους κύκλους η αναφορά της κυρίας Μπεζαντάκου στην επιστολή της ότι ο Πρωθυπουργός προέρχεται « από τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ελλάδος ». Τη βρήκαν υπερβολική, ισχυριζόμενοι ότι μόνον ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αρκεί ώστε να θεωρείται ότι οι απόγονοί του αποτελούν «τ η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ελλάδος ».

Κάνουν λάθος. Ξεχνούν τους κκ. Αχιλλέα Καραμανλή και Μιχάλη Λιάπη...