Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στον Υπ.Δικαιοσύνης για την κατάσταση στις φυλακές

13.11.08



ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Αθήνα 31 -10-08


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Θέμα: Πολλά ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στις

φυλακές του Αγίου Στεφάνου στον νομό Αχαΐας.


Το πρόβλημα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στην χώρα μας είναι γνωστό σε όλους και προβληματίζει έντονα τις εκάστοτε Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Αχαΐα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση σε αυτή την γενικευμένη κατάσταση.

Τα προβλήματα στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Αγίου Στεφάνου ξεκινούν από το γεγονός ότι οι φυλακές είναι αρκετά γηρασμένες με περιορισμένο αριθμό κελιών και ελευθέρων χώρων. Το ίδρυμα θέλει άμεση ανανέωση τόσο στο εξωτερικό όσο κυρίως στο εσωτερικό του χώρο όπου διαμένουν υπεράριθμοι κρατούμενοι, πολύ περισσότεροι από τον προβλεπόμενο αριθμό εγκλείστων.

Επιπρόσθετο πρόβλημα που συνηγορεί καταλυτικά στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης είναι η καθαριότητα που επικρατεί τόσο στα κελιά όσο και στα προαύλια και τους διαδρόμους των φυλακών. Για το πρόβλημα της καθαριότητας ακούγονται αρκετές φωνές διαμαρτυρίας.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι και οι συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αφού υπάρχει μικρός αριθμός προσωπικού με πολλές εργασιακές υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τόσο με το ωράριο εργασίας όσο και με τα ρεπό που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε : 1) Να αποσυμφορηθεί ο χώρος των φυλακών από τον υπεράριθμο αριθμό κρατουμένων, 2) να προσεχθεί η καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και 3) να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για φυλακές με πιο ευαίσθητο και ανθρώπινο πρόσωπο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Β. Μπεκίρης