Μείωση τώρα

20.11.08

polites-ampelokipon.blogspot.com


Τις τελευταίες μέρες λάβαμε δελτία Τύπου για πάγωμα των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Πολίχνης αλλά και στο Δήμο Τριανδρίας. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται σε πολλούς Δήμους σε όλη τη χώρα. Φαίνεται ότι εκεί οι Δήμαρχοι ή κολυμπάνε στο χρήμα ή δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, ούτε κι ανάβουν τα φώτα.
Αντίθετα στον Δήμο μας η αύξηση που εγκρίθηκε είναι 2% για τις κατοικίες, 3% για τα καταστήματα και 4% για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Και βέβαια η δικαιολογία είναι προφανής: Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας η αναγκαία αύξηση των τελών πρέπει να πάει στο 42,75 %!!!.Τα σημερινά τέλη (2008) αποφέρουν έσοδα 2.841.684,91 ευρώ.Οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το επόμενο έτος 2009, οπότε και θα ισχύσουν τα νέα δημοτικά τέλη θα ανέλθουν στο ποσό: 4.056.599,35 ευρώ! Για να καλυφτεί η διαφορά των 1.214.914.35 ευρώ, απαιτείται η παραπάνω αύξηση. Αυτά λέει ο Δήμαρχος. Λέει επίσης ότι τα οικονομικά της ΤΑ για το 2009 θα είναι ανθηρά λόγω αύξησης των εσόδων από διάφορες πηγές (Λεπτομέρειες εδώ). Γι' αυτό και προτείνει μόνο την παραπάνω αύξηση.

Εγώ παρ' όλα αυτά έχω μερικές απορίες:
Απορία 1: Ο Δήμος είναι μαγαζί; Δεν προσφέρει κοινωφελές έργο; Δεν ασκεί κοινωνική πολιτική; Άμα είναι έτσι να μαζευτούμε καμμιά πενηνταριά γείτονες, να ναυλώσουμε ένα φορτηγό να μας μαζεύει τα σκουπίδια. Που ξέρεις; Μπορεί να βγούμε και κερδισμένοι.
Απορία 2: Οι άλλοι Δήμοι που δεν αυξάνουν τα τέλη πως ακριβώς τα βγάζουν πέρα; Μήπως να πάρουμε μεταγραφή π.χ. τον Δήμαρχο Πολίχνης για ένα εξάμηνο να μας δείξει τον τρόπο;
Απορία 3: Λαμβάνεται καθόλου υπόψη η γενικότερη οικονομική κατάσταση; Ο Δήμος μας κατοικείται από μεσαία και χαμηλομεσαία στρώματα, δηλαδή αυτούς ακριβώς που χτυπάει η οικονομική κρίση.
Απορία 4: Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα αυξηθεί; Αυξάνεται όλα αυτά τα χρόνια; Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Ή μήπως όταν εννοούμε ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες εννοούμε τα άπειρα λαμπιόνια που μετατρέπουν τους Αμπελόκηπους σε Λας Βέγκας;

Δείτε τι δήλωσε η δήμαρχος Τριανδρίας, Πολυξένη Δρίτσα: «Παρά το γεγονός ότι η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας προέβλεπε αύξηση, ώστε ο Δήμος να καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες καθημερινές του ανάγκες, προχωρήσαμε στην απόφαση αυτή με στόχο να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Η απόφασή μας αυτή δεν ήταν εύκολη, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα έσοδα του Δήμου, ωστόσο θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να επιδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο στους πολίτες, όταν οι ανάγκες το επιτάσσουν. Στο πλαίσιο αυτό, καλώ όλους τους πολίτες της Τριανδρίας να συνδράμουν στο έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τηρώντας τους κανόνες ανακύκλωσης αλλά και τον κανονισμό καθαριότητας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Δήμος να παρουσιάζει ευπρεπή εικόνα αλλά και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καλούμε όλους τους πολίτες να βοηθήσουν στο έργο αυτό». Σημειωτέον ότι στην Τριανδρία είναι η τρίτη συνεχή χρονιά, κατά την οποία τα ανταποδοτικά τέλη δεν αυξάνονται.

Και ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης:
«Η πολιτική μας αυτή απόφαση, σηματοδοτεί την ουσιαστική συμπαράσταση σε κάθε οικογένεια που πλήττεται από την οικονομική κρίση που μαστίζει κάθε συμπολίτη μας. Αυτή μας η ενέργεια σχετιζεται με τη γενικότερη πολιτική μας φιλοσοφία ότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση αλλά μια κοινωνική ομπρέλα που καλύπτει τους δημότες. Έτσι, μετά την αύξηση του 2008 κατά 150 στον αριθμό, των νηπίων και βρεφών που φιλοξενεί ο Δήμος Πολίχνης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση των τροφείων σε αυτούς κατά 35%, των διδάκτρων στο Ωδείο κατά 10%, την παρέμβαση σε θέματα υγείας και πρόνοιας προς τους συμπολίτες μας, το πάγωμα των ανταποδοτικών τελών για το 2008 είναι η απόφαση μας που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ακολουθούμε με συνέπεια την πολιτική της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης».

Οι Πολίτες των Αμπελοκήπων (μαζί με την ΔΕΑΚ) πρότειναν μείωση των Δημοτικών τελών κατά 5%. Η Διοίκηση του Δήμου ψήφισε αύξηση. Οι απορίες μου παραμένουν απορίες. Θα μου τις λύσει κανείς; Δήμαρχε;