Αποχαιρετώντας τις δημοσκοπήσεις...

18.9.09

Η σημερινή μέρα είναι και η τελευταία της προεκλογικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ .

Προσοχή ! Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση κι όχι η διενέργεια .
Το σχόλιο μας για την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα το διαβάσετε αύριο.

Πάμε τώρα στα δεδομένα αλλά και στα ζητούμενα που προκύπτουν από το σύνολο των δεκάδων δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει "κλειδώσει" ξεκάθαρα την πρώτη θέση . Το βασικό ζητούμενο δεν είναι τόσο η διαφορά όσο το ακριβές ποσοστό του ΠΑΣΟΚ . Η αυτοδυναμία μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο αλλά το ζητούμενο πλέον είναι η ποιότητα της . Μια αυτοδυναμία των 151-153 εδρών θα βάλει σε νέες περιπέτειες εκλογολογίας την χώρα και θα καθηλώσει σε αδράνεια το πολιτικό σύστημα.

Ένα ακόμα δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αγγίζει...

...πλέον το "ταβάνι" της ενδεχόμενης εκλογικής του επίδοσης . Η δημοσκόπηση της Alco εμφάνιζε μια συσπείρωση της τάξεως του 92,5% ενώ αυτή της GPO για το Mega κάπου στο 85% . Από την άλλη , η συσπείρωση της Ν.Δ μοιάζει απίθανο να ξεπεράσει το 75% ακόμα και την ημέρα των εκλογών.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα , οι Οικολόγοι δεν δείχνουν να προλαβαίνουν με τίποτα το τραίνο του 3% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μοιάζει να μπαίνει λίγο πιο άνετα από ότι αναμενόταν στην Βουλή . Το ΚΚΕ θα κινηθεί μάλλον κοντά στο 8% , χωρίς να αποκλείεται μια ελάχιστη κάμψη .

Τέλος , ο ΛΑ.Ο.Σ ετοιμάζεται να εξασφαλίσει για 2η φορά στη σύντομη ιστορία του την είσοδο στο Κοινοβούλιο με ένα ποσοστό κοντά στο 7% το οποίο και θα του επιτρέψει σχεδόν να διπλασιάσει τις έδρες που διαθέτει σήμερα και να πλησιάσει τις 20 . Ένας αριθμός εδρών πολύ σημαντικός σε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας...

Παραπολιτικός


Κοινοποιήστε το στο Facebook