H αποχή και η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας

28.9.09

Γράψαμε πριν ότι μια βασική παράμετρος του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι το αν θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι . Ρίξτε μια ματιά εδώ .

Μια σημαντική παράμετρος θα είναι φυσικά και η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα πρέπει να εξεταστεί σε αναλογία με το ποσοστό της αποχής.

Όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η αποχή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή των Ευρωεκλογών αλλά ίσως να ξεπεράσει το 25,86% του 2007.

Το 2007 καταμετρήθηκαν 7.160.265 έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά πολύ φτάνοντας τα 5.127.237 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά υποθέσεων που είναι σίγουρα αυθαίρετες αλλά έχουν μια λογική αξία και μια σειρά δεδομένων:

1. Επί του συνόλου των ψηφισάντων του 2007 , οι 1.878.859 ψήφοι που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές μεταφράζονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 26,24% ! Ψάχνει δηλαδή περίπου 15-17 μονάδες ακόμα για την αυτοδυναμία.

2. Με τα ίδια δεδομένα , η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει μόλις το 23,12% , το ΚΚΕ δεν ξεπερνά το 6% , ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 3,36% , ο ΛΑΟΣ στο 5,12% ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν στο 2,5%.

3. Στις κάλπες αυτή τη φορά θα...

...προσέλθουν τουλάχιστον 1.600.000 ψηφοφόροι περισσότεροι από τον Ιούνιο . Αυτό είναι ένα στατιστικό δεδομένο που δεν αποκλείεται να κλονίσει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που βλέπουμε μέχρι σήμερα . Η αποχή παίζει άσχημα παιχνίδια

4. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο , πιο κοντά στην επιλογή της αποχής μοιάζουν να είναι οι απογοητευμένοι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν το κόμμα του Κώστα Καραμανλή αλλά ταυτόχρονα αρνούνται την προοπτική του Γιώργου Καρατζαφέρη. Παραδοσιακά πάντως , η Δεξιά συσπειρώνεται πιο εύκολα στην κάλπη από ότι η Κεντροαριστερά .

5. Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη θα εμφανιστεί σίγουρα καλύτερη από ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας . Αυτό θα συμβεί για δυο λόγους . Ο πρώτος είναι ότι πιο χαμηλά δεν μπορεί να πάει. Αν η Νέα Δημοκρατία εμφάνιζε στις κάλπες μια συσπείρωση της τάξεως του 55% , αυτό σήμαινε και την διάλυση του κόμματος !

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε τις τελευταίες μέρες αποκλειστικά σε αυτό το ακροατήριο επενδύοντας στον κίνδυνο που λέγεται "ΠΑΣΟΚ". Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί και η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Γιώργου Παπανδρέου , η αναφορά στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου , η επιμονή στο 3ο debate και οι υπόνοιες περί "πράσινου ρεβανσισμού" στη Δημόσια Διοίκηση.

Προσπαθούν να αναγκάσουν τον Νεοδημοκράτη να ψηφίσει με κριτήριο τα χειρότερα που έρχονται κι όχι με τα όσα άσχημα διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Είναι λογικό λοιπόν η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίσει μια θετική πορεία αλλά όχι ικανή να ανατρέψει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά είναι μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και τίποτα περισσότερο .

Μην ξεχνάτε όμως ποτέ τη λαϊκή ρήση περί της "εγκυμονούσας" κάλπης...

Κοινοποιήστε το στο Facebook